Overslaan en naar de inhoud gaan

Franse toezichthouder dreigt met Google Analytics-ban

De Franse gegevenswaakhond heeft kritiek geuit op de manier waarop Google-moeder Alphabet met data van gebruikers omgaat. Volgens de toezichthouder worden gegevens van burgers uit de Europese Unie niet voldoende beschermd tegen het kunnen meekijken door Amerikaanse geheime diensten. Een belangrijk onderdeel van Google dat allerlei gegevens over het gedrag van mensen op internet bijhoudt, Google Analytics, zou daarom verboden kunnen worden.
Yes we scan
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het Franse Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés zei dat de "extra maatregelen" die Google heeft genomen om Analytics veiliger te maken "niet voldoende zijn om gegevens bij Amerikaanse inlichtingendiensten weg te houden". Google Analytics houdt bijvoorbeeld bij hoeveel bezoekers een bepaalde website heeft. Het overbrengen van die data naar de Verenigde Staten "is nu niet voldoende gereguleerd", aldus de Franse toezichthouder.

Snowden, Schrems

In 2013 onthulde klokkenluider Edward Snowden spionagepraktijken bij de Amerikaanse geheime dienst, de NSA (National Security Agency). Twee jaar daarvoor had de Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems een klacht ingediend tegen Facebook over databehandeling door het Amerikaanse bedrijf dat Europese regels daarvoor zou schenden. Rechtszaken en uitspraken daarover hebben verstrekkende gevolgen gehad, achtereenvolgens voor data-uitwisselingsovereenkomsten Safe Harbor en Privacy Shield.

Twee jaar geleden is een uitspraak gekomen van het Europees Hof, dat stelde dat toezichthouders meer moeten doen om gegevens van burgers te beschermen tegen spionage. Recent hebben markttoezichthouders en privacywaakhonden zich meer en meer uitgelaten over de kwestie van Europese data en Amerikaanse bedrijven. Zoals dus ook Google en zijn wijdverbreid gebruikte Analytics-dienst.

Bedrijfsmodelbedreigend

Strikte interpretatie en handhaving van Europese regels zou het huidige bedrijfsmodel van veel techbedrijven ondermijnen. De laatste tijd krijgen grote Amerikaanse techreuzen vaker kritiek van Europese instanties. Facebook-moeder Meta heeft vanwege de huidige Europese wetgeving al eerder gedreigd Facebook en Instagram van de Europese markt te halen. Na deze week opgelaaide media-aandacht voor een theoretisch mogelijk vertrek uit de Europese Unie, aangestipt in Meta's jaarverslag, verklaart de firma dat het geen plannen voor een 'EU-exit' heeft.

Het is niet alleen de Europese Unie die kritisch is op 'Big Tech'. Een Russische toezichthouder heeft aangekondigd met een boete voor Google te komen, zo is deze donderdag bekend geworden. Videodienst YouTube zou concurrentieregels hebben overtreden door bepaalde video’s en accounts te verwijderen. De hoogte van de boete wordt later bepaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in