Innovatie & Strategie

Juridische zaken
spionage

Franse toezichthouder dreigt met Google Analytics-ban

Franse waakhond spreekt over verbod op Google Analytics, om spionage VS.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Mike Herbst
10 februari 2022

Franse waakhond spreekt over verbod op Google Analytics, om spionage VS.

De Franse gegevenswaakhond heeft kritiek geuit op de manier waarop Google-moeder Alphabet met data van gebruikers omgaat. Volgens de toezichthouder worden gegevens van burgers uit de Europese Unie niet voldoende beschermd tegen het kunnen meekijken door Amerikaanse geheime diensten. Een belangrijk onderdeel van Google dat allerlei gegevens over het gedrag van mensen op internet bijhoudt, Google Analytics, zou daarom verboden kunnen worden.

Het Franse Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés zei dat de "extra maatregelen" die Google heeft genomen om Analytics veiliger te maken "niet voldoende zijn om gegevens bij Amerikaanse inlichtingendiensten weg te houden". Google Analytics houdt bijvoorbeeld bij hoeveel bezoekers een bepaalde website heeft. Het overbrengen van die data naar de Verenigde Staten "is nu niet voldoende gereguleerd", aldus de Franse toezichthouder.

Snowden, Schrems

In 2013 onthulde klokkenluider Edward Snowden spionagepraktijken bij de Amerikaanse geheime dienst, de NSA (National Security Agency). Twee jaar daarvoor had de Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems een klacht ingediend tegen Facebook over databehandeling door het Amerikaanse bedrijf dat Europese regels daarvoor zou schenden. Rechtszaken en uitspraken daarover hebben verstrekkende gevolgen gehad, achtereenvolgens voor data-uitwisselingsovereenkomsten Safe Harbor en Privacy Shield.

Twee jaar geleden is een uitspraak gekomen van het Europees Hof, dat stelde dat toezichthouders meer moeten doen om gegevens van burgers te beschermen tegen spionage. Recent hebben markttoezichthouders en privacywaakhonden zich meer en meer uitgelaten over de kwestie van Europese data en Amerikaanse bedrijven. Zoals dus ook Google en zijn wijdverbreid gebruikte Analytics-dienst.

Bedrijfsmodelbedreigend

Strikte interpretatie en handhaving van Europese regels zou het huidige bedrijfsmodel van veel techbedrijven ondermijnen. De laatste tijd krijgen grote Amerikaanse techreuzen vaker kritiek van Europese instanties. Facebook-moeder Meta heeft vanwege de huidige Europese wetgeving al eerder gedreigd Facebook en Instagram van de Europese markt te halen. Na deze week opgelaaide media-aandacht voor een theoretisch mogelijk vertrek uit de Europese Unie, aangestipt in Meta's jaarverslag, verklaart de firma dat het geen plannen voor een 'EU-exit' heeft.

Het is niet alleen de Europese Unie die kritisch is op 'Big Tech'. Een Russische toezichthouder heeft aangekondigd met een boete voor Google te komen, zo is deze donderdag bekend geworden. Videodienst YouTube zou concurrentieregels hebben overtreden door bepaalde video’s en accounts te verwijderen. De hoogte van de boete wordt later bepaald.

1
Reacties
Mr A.F. le Gras 11 februari 2022 16:34

Dit is een probleem voor alle software van US origine, niet alleen Google of Meta. Het wordt veroorzaakt doordat de US extraterritoriale werking hebben toegekend aan hun wetgeving , waardoor alle US cies, ongeacht waar gevestigd, altijd onderhevig zijn aan die wetgeving. Voor de US maakt het dus niet uit waar data zich bevinden, want zolang deze data in handen zijn van US companies of hun dochters is de US wetgeving van toepassing . Anders gezegd : de US zal zich als het puntje bij paaltje komt nooit iets aantrekken van de EU-privacy regels en US companies dwingen hen toegang te geven tot alle data op alle servers waar ook ter wereld die in handen zijn van US cies, incl servers in NL

"Schrems" raakt dus alle US cies zonder dat ze er veel aan kunnen doen, want het is alleen oplosbaar wanneer de US haar imperialistiche visie op de werking van haar wetgeving loslaat en accepteert dat bv een in NL gevestigde dochter van een US company echt alleen aan NL wetgeving gebonden is en daarmee aan de EU-privacyregels.

Of de EU in dit schaakspel met de US voldoende ballen heeft om de poot stijf te houden, gaan we zien.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.