Overslaan en naar de inhoud gaan

Stop met Google Analytics, zegt Noorse privacywaakhond

De Noorse data- en privacyautoriteit Datatilsynet heeft organisaties in Noorwegen geadviseerd om alternatieven te overwegen voor Google Analytics. Twee lopende Noorse onderzoeken omtrent Google Analytics zouden kunnen op een boete kunnen uitlopen.
© CCO/Pixabay
CCO/Pixabay

Dat meldt de Noorse autoriteit in een reactie op een zaak in Oostenrijk, waarbij een website werd bestraft nadat de privacywet werd overtreden met gebruik van Google Analytics.

Datatilsynet, de Noorse data- en privacyautoriteit, adviseert organisaties in Noorwegen om alternatieven voor Google Analytics te overwegen. De privacywaakhond maakt bekend dat twee lopende onderzoeken tot veroordelingen voor het gebruik van Google Analytics kunnen leiden.

Met de reactie steunen de Noren het besluit van de Oostenrijkse collega’s, die de primeur hadden met een veroordeling voor gebruik van Google Analytics. Datatilsynet onderzoekt momenteel twee gevallen met Google Analytics waarbij er mogelijk sprake is van privacyschending en schrijft dat de zaak in Oostenrijk wordt gebruikt ter ondersteuning.

Domino-effect

NOYB, het Europese centrum voor digitale rechten waaraan onder meer Max Schrems verbonden is, gaf eerder al aan dat 'dit slechts het begin is'. De privacypromotende organisatie uitte tegenover AG Connect de verwachting dat het onderzoek van de Oostenrijkse privacytoezichthouder naar Google Analytics een Europees domino-effect zal veroorzaken.

Ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde er onlangs voor dat Google Analytics straks mogelijk niet meer is toegestaan in Nederland. NOYB-programmadirecteur Romain Robert vertelde aan AG Connect dat er in totaal 101 klachten zijn ingediend over gegevensbescherming naar aanleiding van de Schrems-zaken rondom het geklapte Privacy Shield. Daarbij werd gesteld dat er bij doorgifte van gegevens naar de VS onvoldoende bescherming wordt geboden voor EU-burgers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in