Overslaan en naar de inhoud gaan

Organisatie Max Schrems: ‘Google Analytics-zaak is nog maar het begin’

NOYB, het Europese centrum voor digitale rechten waaraan onder meer Max Schrems verbonden is, verwacht dat het onderzoek van de Oostenrijkse privacytoezichthouder naar Google Analytics een Europees domino-effect zal veroorzaken. Dat stelt NOYB tegenover AG Connect.
privacy shield

Google Analytics is binnenkort mogelijk niet meer toegestaan in Nederland, zo waarschuwde de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onlangs. De aanleiding is een onderzoek van de Oostenrijkse privacytoezichthouder, waarin geconcludeerd werd dat Google Analytics niet voldoet aan de privacywetgeving AVG.

NOYB verwacht na het Oostenrijkse onderzoek een domino-effect in Europa, zo bevestigt programmadirecteur Romain Robert aan AG Connect. “Ja. Er zijn 101 klachten ingediend". Er is inmiddels een organisatie opgericht EDPB, waar alle gegevensbeschermingsautoriteiten hun acties verzamelen en coördineren. Die moet zorgen voor een consistente manier van het behandelen van de klachten. "De Oostenrijkse beschikking is slechts de eerste in zijn soort.”

Tussen de 101 klachten die bij de verschillende Europese toezichthouders zijn ingediend, zijn ook vier Nederlandse gevallen: Marktplaats, Thuisbezorgd.nl, PostNL en Lieferando. Volgens Robert volgen de klachten over Google Analytics op de eerdere ‘Schrems-zaken’- rondom het Privacy Shield, waarbij gesteld werd dat de doorgifte van gegevens naar de VS onvoldoende bescherming bood voor EU-burgers. In alle gevallen gaat het om te weinig bescherming van gegevens van Europese burgers.

Tempo ligt te laag

NOYB vindt echter dat het tempo van de ontwikkelingen sinds die belangrijke uitspraak te laag ligt. “De eerste Schrems-zaak werd 7 jaar geleden al beslist! En dit zijn na al die jaren pas de eerste besluiten over data-overdracht naar de Verenigde Staten. Zo’n uitspraak mag voor niemand nog als een verrassing komen, want welke betekenis zou de uitspraak van het Europees Hof dan nog hebben?”  

De Autoriteit Persoonsgegevens stuurde al wel alvast een waarschuwing uit over het Oostenrijkse besluit, maar Robert stelt dat de Nederlandse privacywaakhond in zijn algemeenheid niet erg reactief is in vergelijking met soortgelijke organisaties in andere landen. “Het is mij niet bekend dat de Nederlandse AP ver is met het onderzoek. Mocht dit wel zo zijn, dan zou dat goed nieuws zijn.”

Facebook ook de pineut

Wat Robert betreft kan Europa nog veel verwachten na de Google Analytics-uitspraak van de Oostenrijkse AP. “De 101 ingediende klachten van NOYB hebben ook betrekking op Facebook-tools. Er kan dus een soortgelijk besluit worden verwacht voor de tools van Facebook die op Google Analytics lijken.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in