Overslaan en naar de inhoud gaan

AP nog niet aan het handhaven na geklapt Privacy Shield

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is na de geruchtmakende Schrems II-uitspraak nog niet aan het handhaven op doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten. Dat meldt de organisatie aan AG Connect. De Ierse variant van de AP legde Facebook na de uitspraak onlangs een bevel op om datadoorgifte naar de VS te staken.
privacy shield

Het Europees Hof verklaarde begin augustus het Privacy Shield nietig. Na de uitspraak mogen bedrijven niet langer gegevens uitwisselen met de VS, omdat de bescherming van gegevens daar volgens het Hof van een lager niveau is. Toezichthouders kunnen daardoor per direct ingrijpen. De Ierse privacywaakhond gaf Facebook een voorlopig bevel om doorgifte van persoonsgegevens naar de VS te stoppen. De techreus heeft in reactie op dat bevel een rechtszaak aangespannen en dreigt met een vertrek.

In Nederland lijkt de AP wat minder hard van stapel te lopen. Er is aan bedrijven nog geen bevel op gelegd om te stoppen met doorgifte van gegevens aan de VS, zo meldt de organisatie tegenover AG Connect. “Vanuit de EU data uitwisselen met de VS brengt het risico met zich mee dat je als bedrijf daarmee de privacy van bijvoorbeeld klanten schaadt. Onze Ierse collega’s luiden de alarmbel en onderzoeken de doorgifte van gegevens door Facebook naar de VS. De AP heeft geen bevel opgelegd aan bedrijven om te stoppen met doorgifte van persoonsgegevens aan de VS.”

Oproep aan Nederlandse bedrijven

De AP doet wel een oproep aan bedrijven om na te gaan of er persoonsgegevens worden doorgegeven aan de VS. “Want mogelijk schaadt je de privacy van je klanten en ben je in overtreding. Bij dergelijke privacyschendingen kan de gegevensuitwisseling stilgelegd worden. Dat risico moet je als ondernemer niet willen lopen. Sla data liever op in de EU dan in de VS.”

Deskundigen gaven eerder tegenover AG Connect aan te vrezen voor een ‘compleet onwerkbare situatie’ na de uitspraak van het Europees Hof. Als er wordt gehandhaafd op de uitspraak, zullen Nederlandse bedrijven die gegevens opslaan bij Amerikaanse partijen flink aan de bak moeten. “Gegevensdeling moet worden stilgelegd wanneer niet het gewenste beschermingsniveau wordt behaald. En dat is nu precies wat er gesteld wordt door het Hof. Het komt erop neer dat iedereen acuut moet stoppen met de doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten”, zo meldde adviseur Sjoera Nas van Privacy Company.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in