Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook klaagt Ierse privacywaakhond aan na verbod op uitwisseling data

Facebook is een rechtszaak begonnen tegen de Ierse privacywaakhond DPC, omdat de DPC het bedrijf bevolen heeft te stoppen met het versturen van Europese persoonsgegevens naar de VS. De DPC gaf hier eerder deze week een voorlopig bevel voor uit, omdat het Privacy Shield nietig is verklaard door het Europees Hof van Justitie.
Mark Zuckerberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het Privacy Shield was een regeling waarmee de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en de VS werd toegestaan. Maar na een rechtszaak werd de regeling nietig verklaard. Volgens het Europees Hof van Justitie is de bescherming van gegevens in de VS niet voldoende. De uitspraak van het Hof betekent dat Europese bedrijven zomaar meer persoonsgegevens mogen uitwisselen met de VS. Tot deze week werd hier niet op gehandhaafd, maar daar kwam met het voorlopig bevel van de DPC verandering in.

Facebook reageert daar nu dus op met een rechtszaak. "Een gebrek aan veilige internationale datatransfers zou schadelijk zijn voor de Europese economie", laat het bedrijf weten. Facebook dringt er bij regelgevers op aan om pragmatisch te handelen tot een langetermijnoplossing kan worden gevonden.

Oplossing laat op zich wachten

De Europese Commissie is al in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over betere privacybescherming. Volgens commissaris Didier Reynders (Justitie en Consumentenzaken) kan het echter wel even duren voor een wettelijke oplossing wordt gevonden na de nietigverklaring van Privacy Shield, zei hij in het Europees Parlement.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in