Overslaan en naar de inhoud gaan

'Facebook moet stoppen met EU-data versturen naar de VS'

De Ierse privacywaakhond DPC zou Facebook een voorlopig bevel hebben gegeven om te stoppen met het uitwisselen van data tussen de EU en de VS. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de zaak. Het voorlopig bevel komt nadat het zogenoemde Privacy Shield nietig werd verklaard door het Europees Hof van Justitie.
facebook

Het Privacy Shield is een regeling uit 2016 waarmee de Europese Commissie toestemming gaf voor het doorgeven van persoonsgegevens van de VS. De regeling werd in juli nietig verklaard, na een rechtszaak die aangespannen werd door de Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems. Volgens het Europees Hof van Justitie is de bescherming van gegevens in de VS niet voldoende.

De uitspraak van het Hof betekent dat Europese bedrijven zomaar meer persoonsgegevens mogen uitwisselen met de VS. Tot nu toe werd hier nog niet op gehandhaafd, maar de Ierse DPC lijkt daar nu dus verandering in te hebben gebracht. Eind vorige maand zou er een voorlopig bevel zijn uitgestuurd om te stoppen met de uitwisseling van data, evenals een verzoek om een reactie van Facebook.

De Ierse DPC is een belangrijke waakhond in Europa, omdat de meeste techbedrijven - waaronder Facebook - hun Europese hoofdkantoor in Ierland hebben. 

Werk aan de winkel

Nick Clegg, het hoofd van beleid en communicatie bij Facebook, heeft tegenover The Wall Street Journal bevestigd dat de Ierse waakhond heeft gesuggereerd dat Facebook niet langer data mag uitwisselen tussen de VS en de EU. In een blogbericht zegt Clegg ook dat er nu veel onzeker is voor bedrijven die online diensten aanbieden en afhankelijk zijn van de uitwisseling van data tussen de EU en de VS. Het bedrijf werkt volgens Clegg nu hard om ervoor te zorgen dat het wel veilig data kan blijven uitwisselen. 

Maar als het bedrijf wil voldoen aan de eisen van de Ierse privacywaakhond, dan moet er nog veel gebeuren, schrijft The Wall Street Journal. De kans is groot dat Facebook zijn dienst opnieuw moet opbouwen, om de meeste data van Europese gebruikers af te schermen van het Amerikaanse moederbedrijf. Een andere optie is om Facebook niet langer aan te bieden in Europa, of daar in ieder geval tijdelijk mee te stoppen.

Mocht Facebook niet voldoen aan het bevel van de DPC, dan kan er een boete volgen van maximaal 4 procent van de jaarlijkse omzet of 2,8 miljard dollar. Bovendien kan dit bevel een precedent zetten voor andere techgiganten die ook data uitwisselen tussen de EU en de VS. Volgens de Amerikaanse krant heeft Facebook tot halverwege september om op de brief te reageren. 

Gigantische overwinning

Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) noemt het besluit van de Ierse autoriteiten "een gigantische overwinning voor onze privacy". "Het is voor het eerst na de uitspraak van het Hof dat een autoriteit actie onderneemt, maar andere techgiganten kunnen ook vast hun borst natmaken."

De Europese Commissie is al in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over betere privacybescherming. Volgens commissaris Didier Reynders (Justitie en Consumentenzaken) kan het echter wel even duren voor een wettelijke oplossing wordt gevonden na de nietigverklaring van Privacy Shield, zei hij vorige week in het Europees Parlement.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in