Innovatie & Strategie

Privacy
Privacy Shield

Lessen van: Safe Harbor voor privacy shield

Wie had dit kunnen zien aankomen? Best wel veel mensen.

8 januari 2021

Het privacy shield is gebarsten en de breuklijnen worden in rap tempo groter. Data-uitwisseling tussen de EU en de VS wankelt, wat de hele internetwereld en ook de reguliere economie raakt. Dit alles door een Oostenrijkse privacyactivist die ooit een zaak is begonnen tegen de Safe Harbor-overeenkomst. En daarna tegen de spirituele opvolger privacy shield. Een soort herhaling van zetten.

Schok en schrik: het Hof van Justitie van de Europese Unie verklaart internationale afspraken over data-uitwisseling en privacy ongeldig. Het gaat om afspraken tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Die twee grote entiteiten hebben al sinds jaren een fundamenteel verschillende kijk op – en dus ook aanpak van – privacy en databenutting.

Gemaakte afspraken moesten deze verschillen zien te overbruggen. En dat is jaren gedaan, totdat bleek dat dit zonder goede basis gebeurde. Gevolg: het werd juridisch door het hoogste Europese hof afgekeurd, waarna internationaal een periode van onduidelijkheid en onrust aanbreekt. Gaat dit nu over het recentelijk ongeldig verklaarde privacy shield, of over het eerder afgeschoten Safe Harbor? Antwoord: beide.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!