Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Microsoft Edge

Dit moet je weten over Edge op Chromium-basis

Microsofts Edge-browser wordt open en kan op verschillende platformen draaien.

© Microsoft
11 december 2018

Microsofts Edge-browser wordt open en kan op verschillende platformen draaien.

Microsoft gaat zijn nu nog gesloten Edge-browser volgend jaar baseren op Chromium, een opensourceproject dat de broncode vormt voor onder andere Google's webbrowser Chrome. De overstap van Microsoft brengt diverse veranderingen met zich mee, voor consumenten én voor zakelijke Edge-gebruikers.

De eerste testversie van het op Chromium-gebaseerde Edge wordt begin 2019 verwacht. Microsoft zegt dat zowel ontwikkelaars als nieuwsgierige gebruikers de browser kunnen uitproberen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Microsoft-website. Later in 2019 of misschien zelfs 2020 komt de definitieve versie van Edge uit, zo schrijft een Microsoft-topman in een blogpost.

Bijdragen aan open source

De overstap naar Chromium betekent dat Edge gebruik gaat maken van opensource-broncode. Microsoft belooft een ‘grote bijdrage’ te gaan leveren aan het Chromium-opensourceproject. Dit moet niet alleen Edge, maar ook andere op Chromium-gebaseerde browsers beter maken. Onder andere Google Chrome, Vivaldi en Brave gebruiken Chromium als basis. Ook de Android-app van Microsoft Edge is gebaseerd op Chromium.

Multiplatform voor Microsoft

De Edge-browser is een Universal Windows App, een programma dat speciaal ontworpen is voor Windows 10. Volgens Microsoft is de browser daarom onder andere sneller en veiliger dan andere browsers. Het betekent echter ook dat Edge niet werkt op oudere Windows-versies en andere platformen. Door over te stappen op Chromium, wordt Edge een Win32-programma. Ofwel, een crossplatform-browser die ook compatibel is met de oudere Windows 7- en 8.1-versies. Microsoft is ook van plan om Edge naar macOS en andere, niet nader genoemde platformen, te brengen.  

Vaker Edge-updates

Edge-updates vallen traditiegetrouw samen met een Windows-systeemupdate. Dit betekent dat de browser elk halfjaar een update krijgt. Concurrerende browsers worden veel vaker geüpdatet en dat wil Microsoft ook doen als Edge is overgeschakeld op Chromium. Gebruikers van Edge kunnen dus meer dan twee updates per jaar verwachten, maar Microsoft geeft nog geen details over hoeveelheid en ritme.

Onduidelijkheid over features

Volgens Microsoft maakt het nieuwe Edge het voor ontwikkelaars eenvoudiger om hun sites te testen in de browser. Ze hebben immers geen Windows 10-apparaat meer nodig, maar kunnen Edge ook op andere Windows-versies of op macOS gebruiken. Sites die speciaal gemaakt zijn voor Edge (dat zijn er relatief weinig) vereisen volgens Microsoft geen ‘grote updates’ om goed te werken in de nieuwe versie. Wel raadt het bedrijf dergelijke siteontwikkelaars aan straks de testversie van Edge te proberen.

De afgelopen jaren heeft Microsoft veel werk gestoken in het optimaliseren van Edge. De browser verbruikt minder stroom dan Chrome, scrollt soepeler en heeft een strenger toelatingsbeleid voor browser-extensies. Of deze features behouden blijven in de Chromium-versie van Edge, is nog onduidelijk. De Chromium-community bepaalt of toevoegingen aan de code geaccepteerd worden. Microsoft geeft dus een deel van de controle over zijn browser uit handen, stipt Techrepublic fijntjes aan.

Een eerste teken aan de wand is het door Google schrappen van support voor token binding. Een nieuw goedgekeurde standaard daarvoor, waar Google en ook Microsoft aan hebben meegewerkt, wordt verwijderd uit Chrome. Voor Microsoft is het verbinden van inlogtokens aan browsersessies een strategische kwestie: het zorgt ervoor dat geauthenticeerde verbindingen met zijn clouddiensten zoals Office 365 en Azure Active Directory langere tijd gehandhaafd kunnen blijven.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Mario 13 december 2018 00:19

RIP EdgeHTML.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.