Overslaan en naar de inhoud gaan

Browseruitdager Vivaldi scoort goede reviews met versie 2.0

De uit Opera voortgekomen webbrowser Vivaldi heeft zijn tweede grote release bereikt en biedt daarin grote stappen voorwaarts. Reviewers zijn overwegend positief over deze release, waarvan de nieuwe features volgens de maker voor ongeveer de helft voortkomen uit feedback van gebruikers. Vivaldi onderscheidt zich van de marktdominante concurrentie als browser voor 'power users'.
Vivaldi-browser
© Vivaldi
Vivaldi

Veel gewone gebruikers nemen niet de moeite om een andere browser te installeren en nemen genoegen met wat default meekomt op hun apparaat. Soms is dat een default van het besturingssysteem, soms is dat wat een leverancier of beheerder vooraf installeert en meelevert. Op zich is die passieve browserkeuze niet verwonderlijk, schrijft technieuwssite Ars Technica. Ondanks het feit dat browser alomtegenwoordig zijn, is er zeer weinig verschil tussen de algemene webbrowsers, begint deze review van Vivaldi 2.0.

Inhaalslag

De nieuwe versie van deze browser, opgezet door voormalig Opera-grondlegger Jon von Tetzchner, heeft diverse verbeteringen en nieuwe functies. Daaronder ook zaken die ontbraken in versie 1.0 en die toen al wel aanwezig waren in concurrenten als het veelgebruikte Chrome. Dit betreft bijvoorbeeld synchronisatie van gebruikersgegevens tussen installaties op verschillende systemen. Vooralsnog ontbreekt nog een smartphone- of tabletuitvoering van Vivaldi om deze functie nuttiger te maken.

Google slaat met zijn eigen Chrome-browser meer en meer het pad in van een compleet eigen platform, wat dan draait op traditionele computerplatformen als Windows en macOS. Deze strategie van de ads-reus geeft dan ook een logische verklaring voor de recent ingevoerde automatische inlog in Chrome zodra een gebruiker inlog op een Google-dienst. Sinds kort is deze omstreden functie weliswaar uit te schakelen, maar de default is Google's automatische inlog.

Grip, snelheid en meer

Vivaldi laat gebruikers veel meer zelf bepalen voor hun browser. De nieuwe versie 2.0 dicht niet alleen het functionaliteitsgat wat in 1.0 is geconstateerd, maar weet een voorsprong te nemen. Het heeft een aantal must-have features die andere browser niet hebben, oordeelt TechRepublic in zijn review. "Wow. Wat een verschil kan een major release maken", schrijft de techsite over de vernieuwingen in Vivaldi 2.0.

De verbeterde snelheid in de gebruikservaring voor websurfers wordt ook bejubeld, door onder meer The Register. Die Britse technieuwssite haalt ook Vivaldi-CEO Von Tetzchner aan die een smartphone-uitvoering in het vooruitzicht stelt én een mailprogramma. Beide bestaan al wel en worden intern door Vivaldi al gebruikt. Publieke release zou nabij zijn.

Mail

De ontwikkeling van mailclients lijkt in het slop geraakt, mede door de dominantie van Microsofts Outlook én door de opkomst van betere webmail. Zo is de door Firefox-maker Mozilla gemaakte mailclient Thunderbird enige tijd terug te vondeling gelegd. Vivaldi meent dat er wel degelijk een markt is voor een e-mailprogramma, geïntegreerd in de browser.

Vivaldi presenteert versie 2.0:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in