Overslaan en naar de inhoud gaan

Pas op voor Chrome en Firefox, waarschuwt Windows

Microsoft past in de browseroorlogen binnenkort een nieuwe tactiek toe. De aankomende grote oktober-update voor Windows 10 heeft nu in een testrelease een grote waarschuwing voor gebruikers die aan een alternatieve webbrowser willen. Installers voor Chrome en Firefox leveren een aanprijzing voor IE-opvolger Edge op.
Edge logo
© Microsoft
Microsoft

'Je hebt al Microsoft Edge, de veiligere, snellere browser voor Windows 10', luidt de waarschuwende tekst in een pop-up venster dat gebruikers voor de neus krijgen. Dit gebeurt in een testrelease van de Windows 10 October Update wanneer pc-gebruikers Google's browser Chrome of Mozilla's browser Firefox willen installeren, meldt The Verge.

Weet je het wel zeker?

Microsofts besturingssysteem slaat dan aan op het installer-bestand voor de concurrenten van het in Windows 10 ingebouwde Edge. Onder de aanprijzing voor die eigen browser staat als default optie de knop 'Open Microsoft Edge' en ernaast als aanklikoptie 'Toch installeren'. Laatstgenoemde tekst kan als risicovol worden ervaren, mede doordat het gebruikers kan doen denken aan de waarschuwing die Chrome voorschotelt bij bezoek aan een mogelijk onveilige website.

Onderaan het Edge-aanprijzende venster staat nog de informatieve tekstoptie 'Wil je in de toekomst niet meer worden gewaarschuwd? Open de instellingen'. Daar valt de Chrome/Firefox-waarschuwing uit te schakelen. Testers reageren al geërgerd op deze nieuwe 'feature' van Windows 10.

Eerder heeft Microsoft al via de ingebouwde mailclient Edge naar voren gebracht wanneer hyperlinks in een mailbericht werden aangeklikt. Deze functie in een eerdere testbuild van Windows 10 is na ontstane ophef weer ongedaan gemaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in