Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox laat oudere Windows-versies vallen

Open source stichting Mozilla stopt met het ondersteunen van zijn browser op oudere Windows-versies. Het gaat om Vista en XP die door Microsoft allang zijn achtergelaten. De nieuwste Firefox-versie met langetermijnsupport is net uitgekomen en trekt de streep op naar Windows 7, wat wereldwijd nog veel wordt gebruikt.
Windows Vista
© Microsoft
Microsoft

Firefox ESR (Extended Support Release) zit nu op versie 60.2, die afgelopen week is uitgebracht. Met ingang van deze release, bedoeld voor stabiel zakelijk gebruik, bevrijden de browserontwikkelaars zich van werk voor de oudere Windows-versies Vista en XP. "Het vereiste inspanning, en het vereiste de toewijding van middelen om XP te ondersteunen ruim nadat Microsoft daarmee is gestopt", legt Firefox-ingenieur Chris Hutten-Czapski uit in een blogpost.

Aflopende zaak

Tegelijk met Firefox ESR 60.2 is de reguliere Firefox vernieuwd naar versie 62. Het percentage Firefox-gebruikers dat nog op het oude Windows XP zit, is relatief klein en slinkende. Eind februari 2016 vormden XP-gebruikers 12 procent van het reguliere Firefox-releasekanaal, meldt Hutten-Czapski. Tegen het einde van februari 2017 was dit 8 procent. In maart vorig jaar heeft Firefox zijn gebruikers op XP en Vista overgeheveld van de reguliere releases naar het aparte ESR-kanaal, wat toen versie 32 was.

Hutten-Czapski stelt nu dat de gebruikstrend doortrekkende zou neerkomen op een huidig Firefox-gebruik van slechts 2 procent voor XP. "Dat zijn miljoenen gebruikers die wij veilig hielden op het internet ondanks het feit dat ze een bijna 17 jaar oud besturingssysteem gebruiken die meer dan vier jaar geleden zijn laatste patch heeft gekregen."

Browserkeuze beperkt

Aan die inzet voor support en security komt nu een eind. Hutten-Czapski wenst deze gebruikers veel geluk en hoopt dat ze nu echt upgraden. "Zodat we ze kunnen blijven beschermen naar de toekomst toe." Browsermakers Microsoft en Google hebben beiden hun support voor XP en Vista al eerder opgegeven. Ondertussen houdt Opera nog wel security-updates bij voor een oude versie van zijn browser op XP en Vista.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in