Overslaan en naar de inhoud gaan

Edge ‘wint’ gebruikers via Windows Mail

De eerste browseroorlog lijkt te herleven: Microsoft promoot zijn weinig gebruikte browser via koppeling met Windows. Testers van Windows 10 komen uit op Edge als ze op toegemailde hyperlinks klikken.
Edge logo
© Microsoft
Microsoft

Het gaat vooralsnog niet om een brede kaping van links: de koppeling aan Edge geldt voor Windows Mail. Deze e-mailclient zit standaard ingebouwd in Windows 10. De actuele testversie (build 17623) blijkt Edge automatisch in te zetten voor het weergeven van links in mailberichten in de Mail-app.

Volgende grote update

Het gaat specifiek om de zogeheten Skip Ahead-testrelease, die testers een voorproefje geeft van de volgende grote Windows 10 update. Deze aankomende nieuwe release (codenaam Redstone 4) staat gepland om deze lente uit te komen. Qua versienummering (1803) zou deze ‘Spring Creators Update’ in maart dit jaar moeten verschijnen, maar dit lijkt toch begin april te worden.

Als de nu doorgevoerde browserinstelling beklijft, herhaalt Microsoft een zet uit het verleden. Zijn vorige browser, Internet Explorer, stond oorspronkelijk op grote achterstand ten opzichte van pionier Netscape. Net zoals Windows’ ingebouwde webbrowser Edge nu flink achterloopt op Googles Chrome, en voorheen op Mozilla’s Firefox. In de diverse browseroorlogen zijn aanpassingen van default instellingen gebruikt om gebruikers te winnen voor de ene of juist de andere browser.

Uitproberen of vooruitwerken?

Het is nu nog niet helemaal zeker dat Microsoft Edge ‘voortrekt’ door het tot standaard te verheffen voor Mail-links. Formeel gaat het om een test, waar juist de Windows Insiders-builds voor zijn bedoeld. Het Skip Ahead-traject is een aparte aftakking in Microsofts ontwikkelschema waarbij concreet de eerstvolgende grote update wordt getest. Dit in tegenstelling tot reguliere testbuilds waarbij bugfixes voor de huidige release worden uitgerold en getest, en niet zozeer nieuwe functies die bestemd zijn voor de volgende grote Windows 10 release.

Volgens Microsofts uitleg van de veranderingen in build 17623 biedt Edge “de beste, veiligste en meest consistente [gebruikers]ervaring op Windows 10 en over al je apparaten”. Microsoft heeft zijn browser eind vorig jaar ook uitgebracht op Android en iOS. Een aparte release voor iPads is nu in bèta. Onder de motorkap gebruikt Edge de engines van respectievelijk Googles Chrome en Apples Safari.

In testbuilds van Windows 10 is de voortzetting ontdekt van de Creators-naamgeving voor grote Windows-updates:

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in