Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome volhardt in auto log-in, maar biedt uitweg

Ads-gigant Google lijkt terug te komen op zijn doorgevoerde instelling in Chrome om gebruikers automatisch in te loggen in die browser. Zodra een Chrome-gebruiker inlogt op een Google-dienst wordt hij of zij ook ingelogd in de browser waardoor de internetreus meer gebruikersdata kan krijgen. In de eerstvolgende nieuwe versie wordt dit enigszins aangepast, maar niet uitgezet.
Chrome computers
© Google
Google

Kort nadat de automatisch - en stilletjes - uitgevoerde inlog aan het licht kwam en op tegenstand stuitte, heeft Google wel snel zijn privacybeleidsdocument voor Chrome aangepast. Daarin heet het bedrijf verduidelijkingen opgenomen over de veranderingen, meldt onder meer Digital Trends. Criticaster en security-expert Matthew Green heeft daaruit al de conclusie getrokken dat Google volhardt in zijn automatische inlog voor Chrome-gebruikers.

Google's productmanager voor Chrome lijkt dit nu in een blogpost tegen te spreken. Hij benadrukt daarin eerst dat de "vereenvoudiging van hoe Chrome omgaat met inlogs" niet betekent dat de synchronisatiefunctie van de browser gelijk is ingeschakeld. "Gebruikers die data zoals hun browsegeschiedenis, wachtwoorden en bladwijzers beschikbaar willen hebben op andere apparaten moeten hiervoor aanvullende actie ondernemen, zoals het inschakelen van sync", schrijft Chrome-productmanager Zach Koch.

Default instelling

Hetzelfde geldt straks voor het vermijden van de automatische inlog in Chrome zodra een Google-dienst - al dan niet privé - ingelogd wordt gebruikt. In zijn blogpost merkt Koch namelijk op dat het Chrome-team de feedback van gebruikers heeft gehoord, en gewaardeerd. "We gaan een paar updates doorvoeren in de volgende release van Chrome (versie 70, die mid-oktober uitkomt)."

Deze nu beloofde veranderingen draaien de ophefmakende stille functie echter niet terug. Google gaat de in versie 69 doorgevoerde veranderingen "beter communiceren" en gebruikers meer beheer geven over hun gebruikservaring. Laatstgenoemde komt neer op een optie in de instellingen van Chrome waarmee gebruikers de automatische browser-inlog bij Google-inlog kunnen weigeren. Standaard staat de browser dit nieuwe en voor veel mensen ongewenste gedrag wél toe.

Chrome 70 geeft gebruikers een uitschakeloptie voor de browser-inlog gelinkt aan Google-inlog

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in