Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox behandeld als derderangs browser door Google

Browsermaker Mozilla grijpt naar een truc uit de oude browseroorlogen om een achterstandspositie voor Firefox weg te nemen. De mobiele variant van de open source webbrowser meldt zich in een experimentele versie aan als zijnde Chrome (op basis van de user agent string) wanneer een gebruiker de Google-zoekmachine bezoekt. Dit om de behandeling als derderangs browser door het grote Google te vermijden.
browsers
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De mobiele zoekpagina van Google schotelt Firefox Mobile namelijk een mindere gebruikerservaring voor. Android-gebruikers die Firefox verkiezen boven Google's ingebouwde Chrome krijgen hierdoor niet de volwaardige zoekpagina. In het geval van een nieuwere dienst als Google Flights, om snel goedkope vliegtuigvluchten te vinden, is de werking in Firefox Mobile gemankeerd en soms wordt de browser zelfs ronduit geblokkeerd.

IE6-praktijken

Deze behandeling van de Chrome-concurrent als derderangs browser wordt belicht door de Amerikaanse technieuwssite ZDnet. De zoekpagina van het marktdominante Google geeft Firefox-gebruikers een inferieure versie, zonder bijvoorbeeld toolbars om zoekopdrachten te verfijnen. In een reactie aan ZDnet verklaart Google dat het erop gericht is om een fantastische gebruikerservaring te bieden voor zoeken op verschillende browsers. Het bedrijf stelt dat het eraan blijft werken om dit voor alle gebruikers te verbeteren.

De achterstelling voor Firefox is echter al vier jaar oud. De constatering van het gebrek aan support voor de Mozilla-browser is namelijk eind februari 2014 al gedaan en toen als bugmelding opgenomen in de issue tracker van de opensourcestichting. Bepaalde zoekopdrachten geven niet het verwachte resultaat in Firefox, maar wel in Chrome en ook in een alternatief als het Chinese UC Browser. Zo ontbreekt het grafische overzichtsblokje met quick info wanneer de browser zichzelf correct identificeert als Firefox. Bij spoofing van de user agent string wordt wel gewoon Google's informatieblokje weergegeven bovenaan de zoekresultaten.

Gecko versus WebKit

De oorzaak voor deze discrepantie zit in het feit dat Firefox de zelfontwikkelde Gecko-engine gebruikt, terwijl de meeste andere browsers zijn gemaakt op basis van WebKit. Volgens Google in de verklaring aan ZDnet vereist Gecko uitgebreid testwerk voor alle features om compatibel te zijn. "We hebben dit gedaan voor Firefox [op de] desktop, maar we hebben niet hetzelfde niveau aan testing gedaan voor mobiel", aldus de woordvoerder van Google.

In de afgelopen jaren hebben de developers van het kleine Mozilla diverse verzoeken gedaan en gesprekken gevoerd om deze situatie gecorrigeerd te krijgen. Ze experimenteren nu met de oude browsertruc van spoofing om toch de eigenlijke functionaliteit te ontsluiten voor hun gebruikers. Dit wordt gedaan in een zogeheten nightly build van de Firefox-browser.

Firefox Mobile als het 'liegt' over welke browser het is:

Firefox Mobile spoofed Google search

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in