Overslaan en naar de inhoud gaan

EU neemt de tijd voor afwikkeling Google-antitrust

De afwikkeling van de Europese antitrust-zaak tegen Google lijkt opnieuw vertraging op te lopen. Een uitspraak of een schikking zou pas 'na het zomerreces' te verwachten zijn, zo blijkt uit uitlatingen van EU-commissaris Joaquin Almunia, die verantwoordelijk is voor marktwerking.
Vlag Europa
© Europa
Europa

Het zomerreces van de Europese Commissie loopt door tot in de tweede helft van augustus. Naar verluidt heeft Google aan de ambtenaren van de EU al een aantal concessies voorgesteld, waar onder een duidelijker uitleg over de selectie en presentatiewijze van zoekresultaten. Die zouden nu vaak op onduidelijke wijze per gebruiker verschillen. Ook zou Google de EU hebben aangeboden aan adverteerders minder beperkingen op te leggen.

FTC loste kwestie creatief op

In de Verenigde Staten bereikte Google begin vorig jaar al overeenstemming met de Federal Trade Commission (FTC). De schikking daar hield onder meer in dat Google zijn concurrenten toegang biedt tot gepatenteerde technologie rond onder meer smartphones, tablets en online zoeken. Amerikaanse adverteerders zullen ook meer mogelijkheden krijgen om campagnes die ze bij Google hebben lopen, geheel of gedeeltelijk over te hevelen naar andere aanbieders van online consumenten-views en -clicks.

Formeel heten de concessies van Google 'vrijwillig' te zijn, want de FTC heeft niet hard hoeven maken dat Google zijn zoekresultaten mede laat bepalen door de mate waarin de te presenteren pagina's zich lenen voor profijtelijke plaatsing advertenties. De concurrenten van Google zijn niet onverdeeld tevreden over deze afwikkeling van hun klachten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in