Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 bloatware wordt optioneel maar Edge blijft

Microsoft kondigt aan dat in een update van Windows 10 in 2019 de gebruiker meer inzicht en zeggenschap krijgt over de apps die ongevraagd meegeleverd worden met het besturingssysteem.
Sticky Notes
© CC0
CC0

Het was al langer mogelijk om de standaard spelletjes zoals Solitaire, maar ook apps als weather en Skype te verwijderen. Nu trekt Microsoft die optie door naar een reeks bureau-accessoires.

Registry omzeild

Het was altijd al mogelijk om via de registry apps dergelijke apps te verwijderen, maar het is niet verstandig om zonder gedegen kennis van zaken te gaan rommelen in de registry. Voor de meeste gebruikers zijn daarom apps als Voice Recorder, Sticky Notes, Snip & Sketch, Paint 3D, Movies & TV, mail, Groove Music, Calendar en Calculator een gegeven die - vaak ongebruikt - ruimte op de harde schijf opeisen. Helaas geldt deze mogelijkheid niet voor wie de Edge browser zou willen verwijderen. Die blijft een vast onderdeel vormen van Windows 10.

Schaalt de app wel goed?

In een volgende update komt er ook een functie genaamd Troubleshoot, die onder meer een nieuw inzicht geeft in welke apps gebruik maken van dynamic display scale factor (ook beken als DPI). Apps die niet 'DPI aware' zij kunnen op sommige monitoren een onscherp beeld geven of een verkeerde beeldverhouding.

Beide functionaliteiten zijn toegevoegd aan build 18262 van de Windows Update voor het eerste half jaar van 2019 (19H1) die Microsoft nu aan de deelnemers van het Windows Insider-testprogramma beschikbaar heeft gesteld. Bij de release notes staat de waarschuwing dat dit nog functies zijn in de vroege fase van ontwikkeling. Het is niet zeker of de functies uiteindelijk in de release worden opgenomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in