Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Pentagon

Defensiecontract Microsoft tijdelijk stilgelegd door rechter VS

'Aanbesteding miljardencontract Pentagon niet eerlijk verlopen.'

Ministerie van Defensie, Arlington nabij Washington D.C. © CC0 - Public Domain
14 februari 2020

'Aanbesteding miljardencontract Pentagon niet eerlijk verlopen.'

Het defensiecontract JEDI voor Microsoft is tijdelijk geblokkeerd door een Amerikaanse rechter. Volgens Amazon, dat ook in de race was om dat contract, is de aanbesteding niet eerlijk verlopen. De cloudgigant neemt daarom juridische stappen. In afwachting daarvan wordt het project nu in de ijskast gezet.

Zowel Amazon als Microsft deden een gooi naar het JEDI-contract. Dat is een klus ter waarde van 10 miljard dollar voor het leveren van zwaar beveiligde cloudsystemen voor het Pentagon. Microsoft won die aanbesteding uiteindelijk. 

Amazon stelt nooit een eerlijke kans te hebben gekregen door politieke spelletjes en eiste daarom in januari al dat Microsoft tijdelijk moest neerleggen. Bekend is dat de Amerikaanse president Donald Trump de topman van Amazon, Jeff Bezos, als een politieke vijand ziet.

“We hebben een zittende president die bereid is om zijn minachting voor een bedrijf en de leider van het bedrijf openlijk te delen. Dat maakt het voor bedrijven heel moeilijk om objectieve beslissingen te nemen zonder bemoeienis van een president. Ik denk dat dat heel risicovol is voor het land en de nationale veiligheid. Als het gaat om modernisering van technologieplatformen, het fundament voor veel bedrijven in ons hele land, moet je er zeker van zijn dat deze beslissingen objectief worden genomen”, aldus Bezos in december

Trump verhoren

Amazon spande in november een rechtszaak aan wegens het mislopen van het contract. De Amerikaanse webwinkelgigant diende in dat kader een verzoek in om Trump te mogen verhoren. Defensietopman Mark Esper ontkende eerder al dat de aanbesteding oneerlijk zou zijn verlopen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.