Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensiecontract Microsoft tijdelijk stilgelegd door rechter VS

Het defensiecontract JEDI voor Microsoft is tijdelijk geblokkeerd door een Amerikaanse rechter. Volgens Amazon, dat ook in de race was om dat contract, is de aanbesteding niet eerlijk verlopen. De cloudgigant neemt daarom juridische stappen. In afwachting daarvan wordt het project nu in de ijskast gezet.
pentagon
© CC0 - Public Domain
CC0 - Public Domain

Zowel Amazon als Microsft deden een gooi naar het JEDI-contract. Dat is een klus ter waarde van 10 miljard dollar voor het leveren van zwaar beveiligde cloudsystemen voor het Pentagon. Microsoft won die aanbesteding uiteindelijk.

Amazon stelt nooit een eerlijke kans te hebben gekregen door politieke spelletjes en eiste daarom in januari al dat Microsoft tijdelijk moest neerleggen. Bekend is dat de Amerikaanse president Donald Trump de topman van Amazon, Jeff Bezos, als een politieke vijand ziet.

“We hebben een zittende president die bereid is om zijn minachting voor een bedrijf en de leider van het bedrijf openlijk te delen. Dat maakt het voor bedrijven heel moeilijk om objectieve beslissingen te nemen zonder bemoeienis van een president. Ik denk dat dat heel risicovol is voor het land en de nationale veiligheid. Als het gaat om modernisering van technologieplatformen, het fundament voor veel bedrijven in ons hele land, moet je er zeker van zijn dat deze beslissingen objectief worden genomen”, aldus Bezos in december

Trump verhoren

Amazon spande in november een rechtszaak aan wegens het mislopen van het contract. De Amerikaanse webwinkelgigant diende in dat kader een verzoek in om Trump te mogen verhoren. Defensietopman Mark Esper ontkende eerder al dat de aanbesteding oneerlijk zou zijn verlopen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in