Overslaan en naar de inhoud gaan

CoronaMelder kost tot nu toe 23 miljoen euro

De CoronaMelder-app heeft tot nu toe 23 miljoen euro gekost, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid aan NU.nl laten weten. De meeste kosten liggen bij de doorontwikkeling en het beheer van de app.
coronatraceer-app
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

CIO Ron Roozendaal van het ministerie van Volksgezondheid zei in juni 2020 tegenover AG Connect dat CoronaMelder waarschijnlijk niet meer dan 5 miljoen euro ging kosten. Die uitspraak lijkt nu in ieder geval deels te kloppen: het ministerie zegt tegenover NU.nl dat de ontwikkeling van de app 5 miljoen euro kostte. Onder dat bedrag valt ook de appathon van april 2020, waar zeven teams hun ideeën voor de corona-app mochten presenteren. Op die ideeën kwam veel kritiek, waarop het ministerie van Volksgezondheid besloot om met geen van de apps verder te gaan. In plaats daarvan werd gekozen om de ontwikkeling van de app zelf op zich te nemen.

Volgens een woordvoerder omvatten de ontwikkelkosten echter vooral ingehuurde experts binnen en buiten de Rijksoverheid. Na de appathon huurde het ministerie meerdere externe experts in, zoals privacy- en securityexpert Brenno de Winter en softwarearchitect Ivo Jansch.

De meeste kosten komen echter uit de doorontwikkeling en het beheer van de app. Daar is tot nu toe 9,7 miljoen euro voor uitgetrokken. Verder wordt er 4,3 miljoen euro uitgetrokken voor publiekscampagnes en 4 miljoen euro voor zaken als de helpdesk, juridisch advies en wetenschappelijk onderzoek. 

Goedkoper dan Duitsland

In totaal kost de CoronaMelder-app tot nu toe dus 23 miljoen euro. Dat is flink minder dan in bijvoorbeeld Duitsland, waar in juni 2020 al met 69 miljoen euro rekening werd gehouden. De Duitse app werd gemaakt door SAP en T-Systems, die respectievelijk 9,5 en 7,8 miljoen euro rekenden voor de ontwikkeling. Reclamebureau Carat vroeg nog eens 3,5 miljoen euro en ERNQ Enno Rey Networks GmbH kreeg 107.100 euro voor het uitvoeren van beveiligingstests. Daarnaast werd er in totaal 44,8 miljoen euro uitgetrokken voor het onderhoud van de app. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in