Development

Apps
Corona-app

Minister: geen van de corona-apps wordt in huidige vorm ingezet

Minister De Jonge stelt team samen om zelf corona-app te bouwen. 

22 april 2020

Minister De Jonge stelt team samen om zelf corona-app te bouwen. 

Geen van de coronatracker-apps die bij de aanbesteding van het kabinet zijn ingediend, wordt in zijn huidige vorm ingezet. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt in een Kamerbrief. In diezelfde brief laat hij weten dat hij een team samen wil stellen om zelf een app te maken, waar ook twee nog op te zetten taskforces van de GGD en het RIVM bij betrokken worden. 

Het kabinet maakte twee weken geleden bekend een corona-app te willen lanceren die volgt of je contact hebt gehad met een besmet persoon. Bij een aanbesteding kwamen honderden voorstellen binnen, waarvan er zeven werden behandeld bij een 'appathon' afgelopen weekend. Tijdens die dagen konden de apps op veel kritiek rekenen, onder meer van KPMG, de Landsadvocaat, het College van de Rechten van de Mens en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). 

Die conclusies zijn nu een reden om te besluiten "geen opdracht te geven voor de inzet van een of meer specifieke oplossingen zoals die tot nu toe zijn ingediend", aldus minister De Jonge. "Ik ben echter wel onder de indruk van de kracht van alle app-bouwers die ik aan het werk heb gezien en van hun lef om op zo korte termijn deel te nemen aan een publieke beproeving van hun voorstellen."

Hoe nu verder?

De Jonge constateert dat er een "goede basis in kennis en vergevorderde oplossingen is om verder op te bouwen. Daarom is het mijn inzet om snel te kunnen beschikken over een team met de juiste bouwers en ook met experts op het gebied van onder andere informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en inclusie. Mensen die in staat zijn om samen de digitale ondersteuning te realiseren die nodig is volgens epidemiologen en die voldoet aan alle randvoorwaarden."

Hoe dat team precies tot stand moet komen, wordt nog door de minister onderzocht. Wel is al duidelijk dat er een taskforce van de GGD komt die epidemiologische eisen gaat formuleren aan de digitale ondersteuning van de verschillende fasen. Die taskforce bestaat in ieder geval uit het RIVM, de GGD, virologen en epidemiologen. De nadere eisen aan de digitale ondersteuning moeten later deze week opgeleverd worden. 

Het RIVM gaat nog een tweede taskforce opstellen in opdracht van de minister. Die taskforce gaat zich richten op de gedragswetenschappelijke begeleiding, om een goed beeld te krijgen bij "ongewenste neveneffecten en die waar mogelijk van maatregelen voorzien". De taskforce bestaat onder meer uit wetenschappers. "Naar aanleiding van de adviezen van de AP en het College voor de Rechten van de Mens overweeg ik, onder meer om ongewenste neveneffecten tegen te gaan, ook de wettelijke verankering van een verbod op verplichting door derden van het gebruik van apps die bedoeld zijn ter ondersteuning van de volgende fase."

Privacy en veiligheid

De minister benadrukt verder dat de AP, het College voor de Rechten van de Mens, het NCSC en de NCTV nauw betrokken blijven bij de ontwikkeling van de app, om zo zorg te dragen voor informatieveiligheid, privacy, grondrechten en nationale veiligheid. "Niet alleen nu bij het formuleren van de eisen en de beoordeling van de stappen die ik zet en de voorstellen die ik doe, maar ook bij de stappen daarna. Zo worden de apps voordat deze beschikbaar komen voor het publiek ook getoetst op de gevolgen voor de nationale veiligheid en de grondrechten van burgers."

De minister verwacht dat er over vier weken een vervolgbesluit genomen kan worden over hoe apps ingezet kunnen worden en op welke wijze ze eventueel geïntroduceerd kunnen worden.

3
Reacties
Mr A.F. le Gras 23 april 2020 15:51

Of het gezond verstand al helemaal is doorgebroken, waag ik te betwijfelen. Kernprobleem is dat we steeds maar blijven uitgaan van de onder normale omstandigheden benodigde capaciteit van ons zorgsysteem, zonder dat we tegelijkertijd een strategisch plan en bijbehorende reservecapaciteit hebben voor calamiteiten als een pandemie. Voor het ontbreken daarvan daar betalen we nu een heel hoge prijs . Onvermijdelijk in de eerste fase, waarin we te maken hadden met acute problematiek, maar voor het bepalen van een exitstrategie uit de huidige lock-down moeten we niet weer dezelfde fouten maken. We zijn er hardhandig aan herinnerd dat maatregelen als lock-downs of tracking apps direct afhankelijk zijn van de capaciteit in ons gezondheidszorgsysteem. We moeten nu dus zo snel mogelijk nagaan hoe we wél voldoende reservecapaciteit in onze gezondheidszorgsysteem kunnen opzetten. Dat zou al op heel korte termijn kunnen renderen als zich in de exitperiode onverhoopt toch weer een uitbraak voordoet en het neemt de druk weg om nieuwe maatregelen (zoals de introductie van tracking apps) te nemen, waarvoor het draagvlak in de samenleving ontbreekt.

JGM van der Zanden 23 april 2020 00:55

De hamvraag is hier natuurlijk: moet iedereen die contact gehad heeft met een "verdachte" binnen 14 dagen (incubatietijd) getest worden, tenzij je al Corona gehad hebt volgens een bloedtest? En moet je dan die 14 wachtdagen thuis blijven? Zouden mensen echt bereid zijn 14 dagen opgesloten te worden, ook als ze niet tot de risicogroep behoren? Zo niet, dan heeft dit alles toch weinig zin om verspreiding te onderdrukken? Ik zie dit nog niet praktisch voor me.....

Laat dat Corona maar snel over ons heenkomen, plaats de kwetsbaren in quarantaine, dan is het daarna ook voor hen relatief veilig. En breid de IC maximaal uit. We plegen nu harakiri! https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/16/we-zijn-bezig-harakiri-te-plegen-w…

Bop 22 april 2020 14:44

Klinkt als 'Not Invented Here' en als typisch ambtelijke 'laten we een commissie kreëren' (pardon 'tesk vurs').

I.p.v. een van de al gebouwde oplossingen te verbeteren wordt er een topzware organisatie opgetuigd dat waarschijnlijk het wiel gaat uitvinden en aankomt met iets dat voldoet aan de volgende beschrijving: te laat, overkomplex, niet effektief, vol fouten, te duur, ...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.