Development

Software-ontwikkeling
corona-app

Dit zijn de experts die aan de corona-app werken

Expertteam overheid kent meerdere bekende namen uit de development-wereld.

15 mei 2020

Expertteam overheid kent meerdere bekende namen uit de development-wereld.

De Rijksoverheid maakte vorige week bekend hoe de ontwikkeling van de corona-app er precies uit komt te zien. Aan de eerste testversie van de app, die eind mei afgerond moet zijn, werken diverse experts mee. Wie zijn deze mensen en welke expertises brengen ze mee?

De eerste testversie van de app wordt ontwikkeld door een aantal overheidsorganisaties, aangevuld met externe deskundigen. Deze deskundigen onderzoeken de beschikbare broncodes, ook die van deelnemers aan de appathon, en werken naar een tussenresultaat toe waar verder op gebouwd kan worden. De nu aangetrokken experts kiezen dus welke basis er gebruikt gaat worden.

Dirk-Willem van Gulik, back-end

Dirk-Willem van Gulik is misschien wel de meest bekende naam op de lijst van de Rijksoverheid. Van Gulik stond aan de wieg van de nog altijd veelgebruikte Apache-software voor servers. Ook is hij medeoprichter van de Apache Software Foundation, wat weer een grondlegger is van opensource-software.

Van Gulik stond maar liefst acht jaar aan kop van de Apache Software Foundation, maar verliet deze in 2007. Later werd hij CTO bij diverse bedrijven, waaronder Joost Technologies. In 2008 werd Van Gulik de Chief Technical Architect bij de BBC, waar hij verantwoordelijk werd voor de next generation back-end infrastructuur van de BBC.

Edo Plantinga, open source community management

Edo Plantinga is binnen de online overheid ook geen onbekende. Zo was hij tussen 2009 en 2011 al adviseur voor data.overheid.nl, in 2012 technisch projectleider van data.overheid.nl en tussen 2013 en 2015 productmanager bij DigiD.

Ook is Plantinga één van de initiatiefnemers van het overheidsbrede kennisnetwerk Gebruiker Centraal, waarmee het thema dienstverlening steviger op de kaart moet komen bij de overheid. Plantinga is bij Gebruiker Centraal de link naar Code for NL, een netwerk van opensource-ontwikkelaars en designers die samenwerken aan de digitale overheid.

Diezelfde ervaringen zet hij nu in om de overheid te helpen bij het managen van een opensource-gemeenschap. De bedoeling is namelijk dat de corona-app volledig open source wordt. De broncode en de ontwerpen moeten dan ook zo snel mogelijk online verschijnen.

Hugo Visser, ontwikkelaar Android

Hugo Visser is een bekende naam als het gaat om Android. Visser werkt al zeker twintig jaar als softwareontwikkelaar, maar sinds de aankondiging van Android ligt zijn focus ook alleen maar daarop. In 2009 publiceerde hij zijn eerste Android-app: Rainy Days, een virtuele weerradar die data uit meerdere bronnen gebruikt om het weer te voorspellen.

Visser is tegenwoordig ook Google Developer Expert op het gebied van Android, Firebase en IoT. Het Google Developers Experts-programma is een wereldwijd netwerk van extreem ervaren technologie-experts, -influencers en leiders die ontwikkelaars, bedrijven en techgemeenschappen actief ondersteunen door content te publiceren en te spreken op evenementen. Daarnaast heeft Visser een eigen bedrijf: Little Robots, waarmee hij zich richt op apps en ander slim gebruik van het Android-platform.

Ivo Jansch, technisch architect

Ivo Jansch is zowel ondernemer als softwarearchitect. Jansch werkte tien jaar lang bij Ibuildings, een grote PHP-dienstverlener. Daar werkte hij eerst als software architect en later als CTO. In 2010 begon hij techbedrijf Egeniq, dat zich richt op ‘smart app development’. Het bedrijf, waar Jansch nog altijd CEO is, biedt ontwikkeldiensten aan voor iOS, Android, web en andere platformen, en heeft klanten als RTL, Pathé en het FD. Daarnaast is Jansch medeoprichter van videoplatform Follow en medeoprichter van Buildozer, dat geautomatiseerde bouw- en deployment-tools biedt voor mobiele ontwikkelaars.

Jansch is daarnaast expert op het gebied van PHP-technologie in enterprise-omgevingen. Daar schreef hij ook twee boeken over: ‘PHP/architect’s Guide to Enterprise PHP Development’ en ‘PHP Development In The Cloud’. Sinds 2011 organiseert hij bovendien Appdevcon, een conferentie speciaal voor appontwikkelaars, opgezet door appontwikkelaars.

Jelle Prins, design

Jelle Prins begon na zijn opleiding al snel met het ontwerpen van apps, die direct aandacht kregen van media als CNN, New York Times en Wired. Niet veel later werd Prins gevraagd om bij te dragen aan de Uber-app, waar hij jarenlang de verantwoordelijke was voor het ontwerp. Ook richtte Prins in 2010 zijn eigen bedrijf Moop op, dat eerste apps ontwierp en bouwde voor startups als Booking.com, Catawiki en Travelbird. Het bedrijf werd in 2014 overgenomen door Uber.

Wat de exacte rol van Prins op het moment van schrijven is, is niet duidelijk. Prins zou als expert bijdragen aan het ontwerp van de app, maar liet begin deze week op Twitter weten zich tijdelijk terug te trekken vanwege familieomstandigheden. Wanneer en of hij weer terugkeert als externe expert, is onduidelijk.

Emiel Janson, design

Emiel Janson is een freelance designer die in de loop der jaren aan meerdere projecten heeft gewerkt. Zo werkte hij als Mobile Product Designer bij Blendle en werkte hij bij TIDAl.com aan het nieuwe ontwerp van hun app. Diverse apps die hij zelf maakte, werden bovendien opgepikt door Apple en meerdere internationale media.

Joris Leker, design

Joris Leker is een onderzoeker op het gebied van user experiences en usability. In 2000 begon hij het bedrijf Valsplat, dat apps ontwerpt aan de hand van onderzoek naar hoe zo’n app gebruikt wordt en wat de behoeften van gebruikers zijn. Het bedrijf werkte eerder bijvoorbeeld met Randstad en KPN.

Daarnaast is Leker medeoprichter en mede-eigenaar van Sticktail, dat klantinzichten samenbrengt, en van Happy Labs, dat faciliteiten voor UX-onderzoek biedt.

Jasper Hauser, design

Jasper Hauser ontwikkelt al 17 jaar digitale producten. In 2006 begon hij het bedrijf Sofa, waar hij ook principal designer werd. Sofa richtte zich op het bouwen van producten aan de hand van een goed ontwerp. Het bedrijf trok flink wat aandacht, onder meer van Facebook: in 2011 nam het sociale medium Sofa over. Hauser ging daarop aan het werk voor Facebook, waar hij eerst product designer was en later product design manager.

Na zijn vertrek in 2016 begon hij het bedrijf DFFRNT Lab, waar hij nu Chief Product Officer is. Ook is hij medeoprichter en Chief Design Officer bij Darkroom, een photo editor voor de iPhone.

2
Reacties
Teresa Nas 26 september 2021 11:59

Hoi, kunnen jullie spoedig een servertje er bij plaatsen gezien de performance van gisteravond? Pijnlijk dit. Gezien de hoge kosten moet er toch nog een potje over zijn. Of als jullie hip zijn, en een DevOp in dienst hebben, hem/haar wakker maken zodat hij/zij meer resources kan toekennen?
Ja, dat...of de software is kapot, maar lijkt me stug want een "Chief Technical Architect" icm "open source community management", en 4 designers (voor een app van 3 pagina nota bene x) kan met die functietitels onmogelijk fouten maken...of toegeven.
Hint: ik zie veel ervaring en referenties naar PHP. Leuk voor de website van de lokale damclub, niet voor serieuze betrouwbare software, zie gisteravond. Mochten jullie geinteresseerd zijn in een herimplementatie, twijfel niet om contact op te nemen.

Teresa Nas, Chief Senior Lead Project Supervior Architect Consultant & schaatser

Wim de Rooij 28 juni 2021 14:35

In de APP kreeg ik dus een melding dat de "internationale code pas over drie dagen zichtbaar / geldig zou zij.
Als ISTQB tester met volledige bescherming (twee prikken) kon ik het niet laten en heb datum van mijn telefoon alvast op 01-07-2021 gezet. (manueel)

En wat blijkt de app gebruikt niet de datum van de server! Maar mijn lokale instelling.

Resultaat op 28 al een geldige Internationale code op mijn telefoon.

Zoals gezegd een indrukwekkende lijst, maar ik mis de SW testers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.