Innovatie & Strategie

Blockchain
blockchain

Blockchain niet praktisch nuttig, aldus McKinsey

Gebrek aan bewijs voor praktisch en schaalbaar gebruik van blockchain, oordeelt adviesbureau McKinsey.

© CC0 - Unsplash Fré Sonneveld
8 januari 2019

Gebrek aan bewijs voor praktisch en schaalbaar gebruik van blockchain, oordeelt adviesbureau McKinsey.

In het 9 jaar oude blockchain is al vele miljarden dollar geïnvesteerd, maar toch ontbreekt het nog altijd aan bewijs voor een praktische en schaalbare toepassing van blockchain. Dit harde oordeel velt organisatie-adviesbureau McKinsey in een nieuwe blogpost over het 'Ockham-probleem' van blockchain.

"Blockchain moet nog de game-changer worden die sommigen hebben verwacht", begint de beschouwing door drie consultants van McKinsey. Zij stellen dat het cruciaal is voor het vinden van de waarde van blockchain om die technologie alleen daar toe te passen waar het de eenvoudigste oplossing is. In de uitgebreide blogpost ontkennen de McKinsey-experts niet dat blockchain voor innovaties heeft gezorgd. Wel stellen ze dat er tot op heden bar weinig bewijs is voor een praktische, schaalbare inzet van deze vorm van informatietechnologie.

Ockhams scheermes

In de praktijk zijn er volgens McKinsey voldoende alternatieve technologieën en toepassingen die beter, goedkoper of eenvoudiger zijn voor bepaalde gebruiksvormen. Bijkomend probleem is het belang van gevestigde partijen, bijvoorbeeld in de financiële industrie, om niet te - of niet teveel - te investeren in verstorende technologie, zoals blockchain. "De vraag is niet of blockchaintechnologie een alternatief kan bieden, maar of het dat wel hoeft te doen", poneren de drie auteurs van de kritische beschouwing.

Daarbij halen ze Ockhams scheermes aan, wat een klassiek principe is voor het oplossen van problemen. Deze stelling is dat de eenvoudigste oplossing vaak de beste is. In dat licht beschouwd is het gebruik van blockchain voor betalingsverkeer mogelijk het verkeerde antwoord, schrijven de McKinsey-experts. De blogpost, die gedateerd is op deze maand, heeft gelijk al kritiek en repliek gekregen.

Nog in de kinderschoenen

Zo zou de vergelijking van reguliere technologie met het revolutionair geachte blockchain niet opgaan, schrijft Crowdfundinsider. Verder zou McKinsey teveel kijken naar financiële toepassingen en pilots van blockchain. De hype rondom cryptovaluta en overdreven media-aandacht daarvoor zou ook een goede inschatting van blockchain hinderen. Daarnaast wordt de veelbelovende technologie voor gedistribueerde en versleutelde databases nog beschouwd als jong en in opkomst. McKinsey erkent dat laatste ook in de blogpost: "Het is een infant technology, die relatief instabiel, duur en complex is."

Blockchain staat nog in de kinderschoenen, stelt McKinsey:

blockchain life-cycle McKinsey

1
Reacties
Bop 11 januari 2019 16:55

Ik lees vooral over enorme benodigde rekenkracht, beslag op hardware, tekort aan hardware, misbruik van hardware, ...
Ik kon me niet voorstellen dat het iets praktisch was.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.