Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verantwoorde' blockchain-toepassingen gepresenteerd

De Dutch Blockchain Coalition (DBC) heeft vandaag zijn visie op de toekomst voor blockchain overhandigd aan staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer en door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops. In het rapport staan vijf use cases waarmee Nederland en de EU “een voorhoederol in kan vullen met betrekking tot de blockchain-technologie”, aldus DBC-ambassadeur Rob van Gijzel.
Chain
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

De Dutch Blockchain Coalition, een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen uit de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven, heeft als doel “het creëren van een veilige, betrouwbare digitale blockchain infrastructuur in Nederland die aansluit op de wensen van de gebruiker van de toekomst”.

In de zoektocht naar een betere en betrouwbare toepassing van blockchain-technologie tekende het eerder al een memorandum met het het Belgische B-Hive en het Luxemburgse House of Financial Technologie (LHoFT) voor een betere toepassing van blockchaintechnologie. Daartoe hebben de drie partijen memorandum getekend voor, in eerste instantie, een jaar.

Vijf use cases

In het kader van hun zoektocht naar betere blockchain-toepassingen voelde de coalitie zich geroepen tot het presenteren van een visiedocument met vijf betrouwbare en maatschappelijke experimenten aan de staatssecretarissen.

Het kabinet ziet graag dat Nederland en de Europese Unie een koploperspositie hebben bij het ontwikkelen van nieuwe digitale technologieën. Dit visie- en missiedocument beschrijft hoe de Dutch Blockchain Coalition die voorhoederol invult met betrekking tot de ontwikkeling van blockchain-technologie. Nederland wordt wereldwijd als voorbeeld gezien door de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten, de keuze voor de ontwikkeling van maatschappelijk relevante toepassingen en een breed scala aan experimenten (use cases) met daarbinnen een belangrijke rol voor de Rijksoverheid als wetgever, toezichthouder en gebruiker”, zo verklaart ambassadeur Van Gijzel de overhandiging van het document.  

Self-Sovereign Identity

Eerst van de vijf  use cases die in het rapport is gepresenteerd, is 'Self-Sovereign Identity'. Met Self-Sovereign Identity (SSI) oplossingen heb je volgens de DBC "zelf een digitale kluis met informatie over jouw identiteit welke je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het koppelen van je diploma’s, het kopen van een huis of het aantonen dat je een bepaalde leeftijd hebt. Je hebt eigen beheer op jouw gegevens die je praktisch kunt inzetten in allerlei situaties. Er wordt gebouwd aan een infrastructuur voor de digitale identiteit en een nieuw afspraken-stelsel. Daarmee wordt het fundament gelegd voor het aanbieden van diensten van overheid en bedrijfsleven waarbij de mens centraal staat, in plaats van individuele oplossingen die bedacht zijn vanuit één organisatie."

Logistiek

Blockchain-technologie in de logistiek-sector is geen nieuw geluid, en heeft al vaker waarde bewezen. Dat ziet ook de DBC zo: "Blockchain biedt veel kansen voor transparantere, betrouwbare en eerlijke logistieke ketens die resulteren in minder administratieve lasten en efficiënter transport. Dit onderwerp is gekozen omdat de verschillende initiatieven op het logistieke vlak zich het snelst ontwikkelen, de logistieke use cases snel wereldwijd kunnen schalen, Nederland een belangrijke logistieke speler is en hier voor BV Nederland het meest te verdienen valt."

Onderwijscertificaten en diploma’s

De blockchain-technologie leent zich perfect voor het delen en verifiëren van officiële documenten, zo zegt de coalitie. "Door een generieke bouwsteen voor de Nederlandse en Europese Blockchain infrastructuur te ontwikkelen kunnen officiële documenten zoals diploma’s, certificaten en registers betrouwbaar gedeeld en geverifieerd worden. Deze casus is reeds op kleine schaal in meerdere landen getest en nu willen we op Europees niveau verder."

Pensioen

"De veranderende arbeidsmarkt waarin Nederlanders steeds sneller en vaker van baan wisselen stelt pensioenregelingen voor grote administratieve uitdagingen die kunnen resulteren in onduidelijkheden voor pensioengerechtigden", stelt de DBC. "Een simpele vraag als: ’hoeveel pensioen heb ik waar opgebouwd?’ kan door Blockchain technologie makkelijker beantwoord worden dan met de huidige systemen."

Transparantie bij subsidiestromen

Subsidiestromen zijn nu vaak erg ingewikkeld voor gebruikers en worden soms misbruikt, zo stelt de DBC. Volgens de coalitie zijn transparantie en automatisering het antwoord voor deze problematiek.  "Wat we nodig hebben: meer transparantie en automatisering van processen zodat het makkelijker wordt voor iedereen. Blockchain biedt die mogelijkheid. In de taal van technologie: ‘Compliance by design’. Daarmee bedoelen we dat het geld gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is en op de manier hoe het bedoeld is", zo verklaart de DBC. 

De vijf toepassingen die in het visiedocument worden benoemd, zijn volgens de DBC allemaal “van belang voor onze economie, onze samenleving en waar Nederland internationaal gezien een leidende rol in speelt. Daarmee zijn ze aantoonbaar waardevolle toepassingen van deze nieuwe technologie”, aldus de blockchain-coalitie. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in