Overslaan en naar de inhoud gaan

AWS duikt toch in blockchain-services

Het hoge woord is eruit; AWS duikt in de blockchaintechnologie. Een jaar na de eerdere ontkenning op korte termijn met de technologie bezig te zijn, kondigde AWS-ceo Andy Jassy op het jaarlijkse re:Invent in Las Vegas een tweetal blockchain-services aan.
© AG Connect
AG Connect

De stap naar de blockchain werd vorig jaar door de ceo van AWS afgedaan als “niet waarschijnlijk”, omdat het bedrijf volgens hem maar weinig user-cases zag die vroegen om een AWS-service. Inmiddels is de vraag uit de markt dusdanig dat het bedrijf woensdag twee blockchain-services aankondigde.

QLDB

Met de gelanceerde Amazon Quantum Ledger Database (QLDB) levert de cloudgigant een database die naar eigen zeggen een onveranderbare, cryptografisch verifieerbare en transparante log levert, met een centrale autoriteit. De database houdt iedere aanpassing aan de data bij en onderhoudt een volledig en verifieerbaar logboek bij van alle veranderingen aan de data.

Volgens AWS-ceo Andy Jassy is de service in staat om twee tot drie keer zoveel transacties te verwerken als men normaliter gewend is, en geeft het feit dat er geen server aan de service verbonden is, een automatische schaalbaarheid aan de service.

Amazon Managed Blockchain

De tweede aankondiging die AWS deed rondom blockchain, was de Amazon Managed Blockchain-service. Hiermee kunnen gebruikers volgens Jassy “binnen enkele klikken” eenvoudig een blockchain-netwerk opzetten en beheren, gebruikmakend van de populaire open source frameworks Hyperledger Fabric en Ethereum, hoewel laatstgenoemde pas over enkele maanden als optie wordt toegevoegd.

Het blockchain-netwerk schaalt volgens de AWS-ceo automatisch mee met de behoefte van de gebruiker, om zo te voldoen aan de vraag die duizenden applicaties en miljoenen transacties creëren. Daarnaast is het netwerk met simpele API-calls te managen en beheert de service de certificaten, nieuwe leden en houdt het operationele gegevens bij. Daarnaast kan de service een onveranderbare kopie van het gecreëerde blockchain-netwerk in de Amazon Quantum Ledger Database (QLDB) plaatsen, waardoor er eenvoudig een verder analyse kan worden gedaan buiten het netwerk.

Vraag-gestuurde ontwikkeling

Met de aankondigingen van de blockchain-services neemt AWS dus afscheid van de eerdere afwijzing van een snelle uitrol van blockchain-services. Volgens Jassy is dit volledig te wijden aan de ontwikkelwijze van de cloudgigant, die volgens hem wordt gestuurd door de vraag vanuit de klant. “We willen eerst weten welke problemen onze klanten ervaren en welke oplossingen er worden gevraagd, voordat we iets gaan ontwikkelen. We kregen veel vragen over blockchain, maar zagen eerder geen problemen bij klanten die niet simpelweg met een database konden worden opgelost. Door gesprekken met onze klanten kwamen we in het afgelopen jaar tot problemen die we op konden lossen, daar komen deze services uit voort.”

Andy Jassy kondigde de blockchain-services aan op het jaarlijkse re:Invent in Las Vegas, waar AG Connect bij aanwezig is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in