Overslaan en naar de inhoud gaan

AWS lanceert on-demand satellietdata uit de cloud

AWS heeft met AWS Ground Station een nieuwe service aangekondigd op het gebied van cloud-services. Met de nieuwe dienst moet het voor klanten makkelijker en meer kostenefficiënt worden om data van satellieten te gebruiken voor eigen toepassingen, zoals noodhulpverlening en navigatie.
© AG Connect
AG Connect

AWS-CEO Andy Jassy kondigde de service aan op het eigen jaarlijkse re:Invent-congres in Las Vegas, waar AG Connect aanwezig is. De dienstverlening maakt gebruik van een netwerk van zogeheten grondstations, antennes die over de gehele wereld geplaatst zijn en communiceren met overvliegende satellieten. Ze stellen gebruikers in staat on-demand data van deze satellieten te gebruiken.

Dure 'hobby'

Steeds meer organisaties maken gebruik van de data die door satellieten wordt geleverd, variërend van universiteiten en hulporganisaties, tot overheden en commerciële bedrijven. Nadeel van het gebruik van satellietdata is nog vaak dat het gebruik van de data of de grondstations flink in de papieren kan lopen. Dit komt omdat men vaak betaalt voor het huren van bepaalde grondstations, maar concreet gebruik is door de vaste positie van deze stations afhankelijk van het moment van overvliegen van een betreffende satelliet. Het combineren van meerdere grondstations om een grotere dekking te hebben, kost vanzelfsprekend dan ook meer geld.

Daarbij komt dat bedrijven ook moeten investeren in servers, netwerken en dataopslag in de buurt van deze grondstations om een snelle afhandeling van deze data te garanderen. Volgens Andy Jassy behoort dat met Ground Station tot de verleden tijd. “Naast het feit dat er grondstations wereldwijd nodig zijn, heeft de up- en downlinking met satellieten ook custom software en workflows nodig. Daarna moet de data worden gemigreerd naar de cloud om te worden verwerkt, er analytics op los te laten en machine learning op toe te passen. Door onze global footprint van 12 grondstations wereldwijd, in combinatie met directe dataverwerking in onze cloud-services en –software, besparen we klanten een hoop tijd en geld.”

Meerwaarde

Klanten van de nieuwe AWS-service betalen naar gebruik, en kunnen deze kosten volgens de CEO makkelijk in de hand houden. Zo zijn de tijdsloten dat een satelliet overkomt eenvoudig te berekenen en vast te leggen in een planning, waardoor in combinatie met het pay-per-use betalingsmodel de kosten volgens Jassy kunnen worden gereduceerd met 80 procent.

Met de service moet het volgens AWS een stuk eenvoudiger worden om snel te kunnen handelen voor organisaties en overheden. Daarbij valt volgens de cloudgigant te denken aan het verkrijgen van overzicht tijdens natuurrampen en humanitaire missies. Zo'n overzicht valt sneller te verkrijgen door eerdere data met software bijna real-time te vergelijken met de al opgeslagen data zoals luchtfoto’s. Zo krijgt de satellietdata een nog grotere meerwaarde in de noodhulpverlening.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in