Overslaan en naar de inhoud gaan

'Blockchain staat nog in de kinderschoenen'

Blockchain is een veelbelovende technologie, maar het blijft vooralsnog bij beloften. Het aantal concrete projecten is bescheiden en daarvan blijkt slechts een fractie voorbij de experimentele fase, zo meldt De Volkskrant op basis van een eigen inventarisatie. "Bij het leeuwendeel van de initiatieven blijft het bij een pilot. Of nog minder: een ‘proof of concept’."
blockchain NL, Volkskrant
© De Volkskrant
De Volkskrant

De door De Volkskrant uitgevoerde inventarisatie van blockchain in Nederland levert een totaal op van 66 "min of meer concrete projecten", meldt de krant. Een klein deel daarvan is het experimenteren ontgroeid: "Slechts van 15 procent kon met zekerheid worden vastgesteld dat ze al in de praktijk gebruikt worden". Het kritische artikel over blockchain en de hype daaromheen haalt ook adviesbureau Berenschot aan dat stelt dat slechts 5 tot 10 procent van alle projecten na de verkenningsfase ook daadwerkelijk wordt ontwikkeld.

Beter nadenken over blockchain

Nederland is hiermee niet afwijkend van andere landen, merkt De Volkskrant op. Ook in de Verenigde Staten zouden blockchain-projecten lang niet altijd tot concrete implementaties leiden. Berenschots blockchain-expert Sofie Berns zegt over de Nederlandse situatie dat de meeste organisaties uiteindelijk niet veel verder gaan dan "een paar trainingen en een theoretische exercitie op papier".

Dit strookt met eerdere relativering van blockchain, door bijvoorbeeld onderzoeksbureau Forrester en Sander van Loosbroek, director distributed ledger technology bij Cegeka. Het merendeel van de blockchainprojecten haalt nooit de eindstreep. “De afgelopen jaren waren partijen overdreven enthousiast over blockchain. Voor oplossingen waarvoor het niet zo zinvol was, werd dan toch gedacht aan blockchaintechnologie.” Toch zie hij het tij nu wel keren. “Er wordt beter nagedacht over een blockchain. De instroom van het aantal PoC’s neemt af. Daardoor gaat het aantal successen omhoog.” Van Loosbroek is één van de sprekers op het aankomende technologie-event IT DeepDive van AG Connect.

'Kan sporen van blockchain bevatten'

Naast overtrokken verwachtingen (aangejaagd door de hype) zijn er ook praktische en technische uitdagingen. De bekende hypecycle van ICT-onderzoeksbureau Gartner is van toepassing: de daarin opgenomen hypepiek en daaropvolgende teleurstelling zou nabij zijn. Dit ook vanwege 'misbruik' doordat organisaties, experts en projecten meeliften op de hype. Expert Jacob Boersma van Deloitte wijst in het Volkskrant-artikel op 'blockchain-washing': "Veel van de projecten waarover je nu hoort in de media hebben slechts in naam iets te maken met blockchain. Wij maken wel eens de grap dat er een label op moet: kan sporen van blockchain bevatten."

NUCHTERE BLIK OP BLOCKCHAIN: 19 NOVEMBER IT DEEPDIVE

Ben je op zoek naar een nuchtere blik op blockchain en wil je weten wat jouw organisatie met de technologie kan? Sander van Loosbroek is een van de sprekers van IT DeepDive van AG Connect. Hij spreekt over blockchain in de praktijk: hype of hoop.
Meer informatie over IT DeepDive of aanmelden, kan hier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in