Development

Blockchain
Merendeel van blockchainprojecten haalt nooit de eindstreep

Merendeel blockchainprojecten haalt nooit eindstreep

De hype lijkt voorbij, er wordt beter nagedacht over de inzet van blockchaintechnologie.

© CCO/Pixabay The Digital Artist
28 september 2018

De hype lijkt voorbij, er wordt beter nagedacht over de inzet van blockchaintechnologie.

Een groot deel van de Proof-of-Concepts met blockchaintechnologie worden nooit verder in gebruik genomen. De analisten van Forrester schatten in een onlangs verschenen rapport dat 90 procent van de zakelijke projecten met Distributed Ledger Technology die tussen 2015 en 2017 werden gestart alweer zijn stopgezet of nooit zullen resulteren in een werkend systeem. Reden: een groot deel van die projecten werd gestart zonder goede businesscase of technische toepasbaarheid.

Sander van Loosbroek, director distributed ledger technology bij Cegeka, herkent de cijfers. Hij heeft ook veel onzinprojecten voorbij zien komen. “De afgelopen jaren waren partijen overdreven enthousiast over blockchain. Voor oplossingen waarvoor het niet zo zinvol was, werd dan toch gedacht aan blockchaintechnologie.” Forrester kan zich vinden in die gedachte. “Aan een kant van het spectrum zien we organisaties met enorme projecten starten, waarvan ze weten dat het een lange en lastige reis gaat worden. Aan het andere kant zien we beslissers een blockchainproject eisen terwijl ze niet goed kunnen uitleggen waarom.”

Van Loosbroek ziet het tij wel keren. “Er wordt beter nagedacht over een blockchain. De instroom van het aantal PoC’s neemt af. Daardoor gaat het aantal successen omhoog.” Bovendien wordt een deel van de gestarte projecten volwassen en in productie genomen. “Bedrijven denken na over de volgende stappen van hun PoC, er worden roadmaps uitgezet. Organisaties gaan er serieus mee aan de slag.”

Nuchterheid

Ook merkt hij een bepaalde nuchterheid bij bedrijven. Bij projecten wordt eerst nagedacht wat de afschrijving is van de technologie die de blockchaintoepassing zou moeten vervangen. “Als een blockchaintoepassing van een besparing van 10 procent oplevert, maar je afschrijving is 80 procent van de IT-kosten dan kun je beter eerst de technologie die je hebt staan afschrijven en gebruiken.. De adoptie gaat daardoor langzaam, maar dat is goed want mensen beseffen dat ze niet alles wat ze hebben staan uit het raam moeten gooien.”

Wat Van Loosbroek betreft zijn we de hype van blockchain voorbij. Niet alleen gaan gebruikers serieuzer om met de technologie, ook de technologie zelf is inmiddels volwassen genoeg voor een productieomgeving. “Een aantal voorbeelden: Singapore Airlines heeft een loyaliteitsprogramma opgezet op basis van blockchaintechnologie. Het We.Trade-project draait op Hyperledger. Op Corda worden nu de eerste oplossingen in productiegenomen. Het alpha en bètawerk heeft plaats gemaakt voor stabiele oplossing en API’s met backwards compatibiliteit.”

Specialisatie

Bovendien specialiseert de technologie zich, merkt Van Loosbroek. “Bedrijven worden steeds kritischer over de alomvattende blockchain en kijken steeds beter naar welke blockchain geschikt is voor het probleem dat ze willen oplossen. Dat is een belangrijke ontwikkeling, want als je die specialisatie niet hebt dan is de technologie voor alles een beetje geschikt en daarvoor nergens perfect. Ook de blockchainontwikkelaars zelf beseffen dat, zij begrijpen steeds beter op welke terreinen ze waarde kunnen toevoegen en waar ze niets in de melk te brokkelen hebben.”

Waar nog verbetering plaats kan vinden, is het ecosysteem. Aan de ene kant zijn er positieve ontwikkelingen, merkt Van Loosbroek. “De consortiastructuur wordt volwassen. Mensen begrijpen beter hoe je met elkaar in een consortium een project opzet en je ziet ook meer consortia opstaan.” Maar het blijft lastig om goede mensen met ervaring te vinden. “Daar heeft iedereen last van”, merkt Van Loosbroek.

Dat de afgelopen jaren in het teken stonden van experimenteren, legt de technologie geen windeieren, merkt Van Loosbroek. Juist nu is een goed moment om in te stappen. “Voorheen moest je met een kapmes door de hypejungle, maar nu de nuchterheid is neergedaald zijn er heel veel bruikbare usecases. Als je je er nu in wilt verdiepen, is er veel meer te vinden dan de twee slidedecks die in 2013 op het internet stonden.”

Masterclass Blockchain met Sander van Loosbroek

Sander van Loosbroek is een van de sprekers in de Masterclass Blockchain die AG Connect samen met Nyenrode Business Universiteit organiseert.

In zes bijeenkomsten leer je wat je nu werkelijk kunt met blockchain technology en of het ook voor jouw organisatie een geschikte toepassing is. Meer informatie

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
5
Reacties
Leon Leytens 03 oktober 2018 09:50

Blockchain is een hype waarbij niet voor iedereen duidelijk is wat het betekent en op welke manier je blockchain in een bedrijf kunt inzetten. Om na te gaan of de vragende partij weet waar deze het over heeft is een standaardvraag van studenten Informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen: welke kleur had u in gedachte voor de blockchain?
Het antwoord bepaalt het gespreksniveau bij aanvang.

Jos 29 september 2018 16:05

We zitten nog in het internet uit de jaren 90. De eerste toepassingen komen pas over 1 of 2 jaar. Er komt wel weer een nieuwe hype cycle. Zorg dat je er dit keer niet weer achteraan staat.

Wim de Raadt 28 september 2018 16:24

Wat Paul D zegt klopt .Toch Moet je de techniek achter de Blockchain( o.a. met smart contract) technologie begrijpen om het nut er van in te zien en toe te kunnen passen.

Wim de Raadt 28 september 2018 16:24

Wat Paul D zegt klopt .Toch Moet je de techniek achter de Blockchain( o.a. met smart contract) technologie begrijpen om het nut er van in te zien en te te kunnen passen.

Paul D. 28 september 2018 12:32

Er zijn gewoon veel te veel mensen binnen de IT wereld die geen flauw benul hebben. Als je een probleem wilt oplossen dan zoek je daar het juiste gereedschap bij en niet andersom. Block-chain, agile, robots of IoT zijn mogelijke oplossingen voor een specifiek probleem en geen doelen op zich (tenzij je verkoper bent natuurlijk).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.