Overslaan en naar de inhoud gaan

Rabobank komt met handelsplatform op blockchain

Een half jaar later dan gepland introduceert de Rabobank later deze maand het we.trade-platform, een Europees handelsplatform op blockchainbasis. Het handelsplatform is een initiatief van negen banken, zoals Rabobank, Deutsch Bank en Societé Generale. IBM bouwde het platform.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Volgens CEO Wiebe Draijer van de Rabobank is dit de eerste financiele blockchainapplicatie die echt in gebruik wordt genomen. “Met we.trade lopen onze klanten minder risico's bij internationale handel. Alle transacties worden digitaal beheerd en dankzij de grote transparantie van het blockchain-platform is het voor de aangesloten banken makkelijker financiering en garanties te bieden.”

Via we.trade kunnen zakelijke partners elkaar vinden en transacties afsluiten. Daarbij kunnen ze handelsgegevens invullen, zoals leveringsdatum, betalingsdatum, enz. Als ze een bankproduct willen gebruiken, zoals een gegarandeerde betaling of werkkapitaalfinanciering, kunnen ze dit via het platform gemakkelijk aanvragen bij de bank. Nadat ze alle gegevens hebben ingevoerd, ontvangen de banken van de klanten het verzoek om de transactie af te wikkelen. Als aan de voorwaarden van het smart contract - op de blockchain - is voldaan, wordt de betaling automatisch geactiveerd.

Decentrale deel uitdagend

Draijer introduceerde het platform tijdens de Blockchain Innovation Conference die gisteren plaatsvond. De ontwikkeling van het platform nam anderhalf jaar in beslag en was niet makkelijk, zei de CEO. “We hebben blockchain nodig omdat het zoveel voordelen biedt, zoals gebruiksgemak, efficiency of groei voor onze klanten. Maar het decentrale deel is erg uitdagend. We zijn gewend te denken vanuit het idee dat we een innovatie maken en dat de rest van de wereld volgt. Nu moet je samenwerken.”

De bank wil het platform in latere fasen ook uitbreiden. “In de toekomst kunnen we met blockchain ook verbinding maken met grenspolitie, certificering- en kwaliteitsagentschappen en logistieke bedrijven. Het hele handelsecosysteem raakt meer verbonden.”

Draijer vertelde dat blockchaininnovatie ervoor zorgt dat de bank uit zijn comfortzone moet stappen. Inmiddels werken er vijftien tot twintig mensen binnen de bank dagelijks met de technologie, meer dan tweehonderd bankmedewerkers zijn bij projecten betrokken waar blockchain wordt gebruikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in