Overslaan en naar de inhoud gaan

Dutch Blockchain Coalition krijgt IBM als kernpartner

IBM wordt een van de kernpartners van de Dutch Blockchain Coalition. Deze coalitie, waarin partners uit overheid, kennisinstituten en het bedrijfsleven met elkaar samenwerken, heeft tot doel om een veilige en betrouwbare blockchaininfrastructuur in Nederland te creëren.
Samenwerken
© Shutterstock
Shutterstock

De twee partijen kondigen vanochtend hun samenwerking aan. IBM zal een bijdrage leveren in de vorm van kennis.

Volgens Leo Dijkstra, Industry Lead Utilities & Blockchain Practice leader Benelux van IBM spreekt zijn werkgever met het lidmaatschap uit te willen bijdragen aan belangrijke thema’s rondom blockchain  die vooraf zijn gedefinieerd. “Een thema is bijvoorbeeld identity management. Hoe zorg dat mensen grip blijven houden op hun identiteit, hoe borg je dat binnen een blockchain. De kennis die wij op dit gebied hebben, brengen we in.”

Openbare kennis

De kennis die in de Dutch Blockchain Coalition wordt ingebracht door de partners is openbaar. Op de website van de coalitie worden hoogtepunten gedeeld en in een online community wordt kennis uitgewisseld. Voor pilotprojecten van de Dutch Blockchain Coalitie wordt het IBM starterprogramma beschikbaar gesteld, een cloudplatform waarop organisaties een blockchain kunnen draaien en configureren.

IBM bezit veel allround technische kennis op het gebied van blockchain, zegt Dijkstra. “We hebben de platformen. We hebben de mensen die de kennis hebben om deze platformen in productie te implementeren. En we kunnen ook de consulting doen om andere vragen die bij een blockchainproject komen kijken te beantwoorden.”

Hyperledger

Dat IBM in de coalitie plaatsneemt, betekent niet dat organisaties alleen kennis kunnen krijgen rondom Hyperledger, een van de blockchainplatformen waarvan IBM de basiscode schreef. De ontwikkelexpertise van IBM is er natuurlijk met name op het gebied van Hyperledger, zegt Dijkstra, maar er is ook meer algemene kennis over blockchain. “De vraag hoe je een identiteit beheert op een blockchain heeft niet zoveel met de onderliggende blockchaintechnologie te maken, dus daar kunnen we – onafhankelijk van de technologie – ook een belangrijke bijdrage leveren.” Bovendien zit het bedrijf ook in andere coalities waar ook met de andere blockchains wordt gewerkt. “Daar doen we ervaring op met Aiota of Stellar en daar kunnen we ook consultancy op leveren.”

Het is de enige Nederlandse blockchaincoalitie die door IBM wordt ondersteund. “In deze coalitie zitten een aantal grote partijen op het gebied blockchain en de overheid die een belangrijke gesprekspartner voor ons zijn.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in