Beheer

Blockchain
Benelux samenwerking voor betere toepassing van blockchain

Coalitie zoekt optimale toepassing blockchain

Nederlandse blockchaincoalitie werkt samen met Belgische en Luxemburgse partner.

22 februari 2018

Nederlandse blockchaincoalitie werkt samen met Belgische en Luxemburgse partner.

De Dutch Blockchain Coalition gaat samenwerken met het Belgische B-Hive en het Luxemburgse House of Financial Technologie (LHoFT) voor een betere toepassing van blockchaintechnologie. Daartoe hebben de drie partijen memorandum getekend voor, in eerste instantie, een jaar.

Drie onderwerpen zijn belangrijk in die samenwerking, zegt coalitiemanager Frans van Ette van de Dutch Blockchain Coalition. Dat zijn technologie, governance en cases. Zo wordt er op het gebied van technologie ervaringen uitgewisseld over de verschillende platformen die er zijn. “In de verschillende landen wordt met verschillende platformen gewerkt. Het is voor organisaties relevant hoe die platformen werken in de praktijk. Wat zijn de voor- en nadelen, waar loop je tegenaan bij een toepassing. Daar zijn wel whitepapers over, maar live ervaringen uitwisselen is veel waardevoller.” Ook op het gebied van het beheer van de blockchain worden ervaringen gedeeld.

En daarnaast willen de partijen gaan samenwerken bij twee cases. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog wat minder duidelijk, zegt Van Ette. “Maar je kunt je voorstellen dat er toepassingen van blockchain zijn die over landsgrenzen gaan. Denk aan douaneplatformen of bij het bestrijden van criminaliteit.” De partijen willen die cases identificeren en dan gaan samenwerken.

Definiëren van standaarden

De partijen hopen door de samenwerking ook wat meer gewicht in de schaal te kunnen leggen bij instituties die standaarden definiëren. Van Ette: “Er zijn nogal wat instituten die standaarden maken die relevant zijn voor blockchaintoepassingen, denk aan ISO. Je kunt als land alleen een voorstel doen, maar het krijgt wat meer gewicht als je met drie landen samenwerkt.”

De Dutch Blockchain Coalition (DBC) is een publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van deze technologie. In de coalitie zitten partners uit de dienstverlening (banken, notarissen, advocatuur, verzekeringen), de sectoren logistiek, energie, veiligheid en ICT, de ministeries, de kenniswereld toezichtspartijen als de Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiele Markten (AFM), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en organisaties als TNO en ECP | Platform voor de Informatiesamenleving. Deze coalitie heeft een miljoen euro te verspijkeren, zegt Van Ette. En de bijdrage verder komt uit de kennis van de mensen die de partners leveren. Alle 29 organisatie stellen jaarlijks 0,6 fte aan mensen beschikbaar.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.