Innovatie & Strategie

Branche
iPad

Apple waarschuwt: Minder iPads en Macs door chiptekorten

3 tot 4 miljard minder omzet in komende kwartaal door chiptekorten. 

iPad Pro, 10,5 inch © Apple
30 april 2021

3 tot 4 miljard minder omzet in komende kwartaal door chiptekorten. 

De chiptekorten gaan ook bij Apple voor problemen zorgen, zo waarschuwt het bedrijf. Door het wereldwijde tekort aan chips kan het bedrijf niet genoeg iPads en Macs maken om te voldoen aan de vraag uit de markt. Het afgelopen kwartaal leverde het tekort nog geen problemen op. 

Apple zag de verkopen van onder meer zijn Mac-computers hard stijgen het afgelopen kwartaal, namelijk met 70 procent. Tim Cook meldde afgelopen woensdag dat vooral de apparaten met de door Apple ontworpen chips voor extra vraag zorgen. Het bedrijf heeft vooralsnog dus geen last gehad van leveringsproblemen door het wereldwijde chiptekort.

Maar in de komende drie maanden komt daar dus verandering in, verwacht het bedrijf. Chief financial officer Luca Maestri zei woensdag tegenover NPR dat de chiptekorten naar verwachting de verkoop van iPads en Macs gaat beïnvloeden. Daardoor neemt de omzet naar verwachting met 3 tot 4 miljard dollar af in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal draaide Apple een omzet van 89,6 miljard dollar. 

Veel Macs draaien vooralsnog op chips van Intel. In juni vorig jaar bevestigde Apple dat toekomstige Macs overstappen op eigen ontworpen ARM-processors. Die migratie is gestart met de MacBook Air, de 13 inch MacBook Pro en de Mac Mini. Andere apparaten van Apple hebben al wel een aantal jaren chips van Apple zelf. 

Chiptekort houdt aan

Intel, Nvidia en TSMC waarschuwden eerder deze maand dat het gebrek aan chips zeker tot eind volgend jaar aanhoudt. Het probleem zit hem in het bijbouwen van nieuwe productiecapaciteit.

Wanneer het probleem precies is opgelost, is echter nog lastig te zeggen. Ook Apple-CEO Tim Cook vindt het lastig om daar een antwoord op te geven. Om dat te voorspellen, moet Apple weten wat de vraag van iedere fabrikant is en hoe die in de komende maanden gaat veranderen, legt Cook tegenover NPR uit. "Daardoor is het erg lastig om een goed antwoord te geven. We gaan ons best doen, dat is wat ik je kan vertellen."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.