Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Chiptekort duurt wel tot 2023

Kort IT-nieuws van vandaag.

16 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Bezos wil dat Amazon personeel beter gaat behandelen

Amazon Go-gemakswinkel
Een van de kantoren van Amazon.

Amazon-topman Jeff Bezos wil dat zijn bedrijf meer oog krijgt voor het welzijn van zijn werknemers. Dat schrijft de miljardair, die deze zomer een stap terugdoet en de dagelijks leiding van de webwinkel overdraagt, in zijn laatste brief aan de aandeelhouders. Amazon krijgt veel kritiek op de arbeidsomstandigheden van de mensen die in de distributiecentra van het bedrijf werken en die pakketten bezorgen.

Bezos benoemt in de brief de vele manieren waarop Amazon extra waarde heeft gecreëerd voor zijn aandeelhouders in de afgelopen jaren. "Ik denk dat we het beter moeten doen voor onze werknemers", zegt hij daarna. Bezos haalt een poging van werknemers aan in een distributiecentrum in Alabama, die zich wilden verenigen in een vakbondsafdeling. Die poging werd door het personeel weggestemd, maar maakte het voor Bezos "wel duidelijk dat we een betere visie moeten hebben hoe we waarde creëren voor ons personeel". "Een visie voor hun succes", noemt de topman dat.

Met de oproep lijkt Bezos zijn nalatenschap veilig te willen stellen. Hij wijst op het succes van Amazon dat gestoeld is op vernieuwing en iets toevoegen aan de maatschappij. "Ieder bedrijf dat niets toevoegt voor degenen die het raakt, zelfs als het op het oog succesvol is, is geen lang leven beschoren." Dat wil Bezos nu dus ook voor zijn personeel gaan doen. "We zullen de beste werkgever ter wereld worden en de veiligste plaats om te werken", belooft hij.

Tegelijkertijd zegt hij dat de situatie bij Amazon helemaal niet zo slecht is als mediaberichten, politici en vakbonden het doen voorkomen. De laatste tijd waren er berichten over Amerikaanse chauffeurs die vanwege de hoge werkdruk in een fles in hun bestelbus urineren omdat ze geen tijd hebben voor een echte sanitaire stop. Ook zouden medewerkers in de distributiecentra iedere elf seconden een nieuw artikel moeten pakken. Volgens Bezos stelt het bedrijf zijn personeel echter geen onhaalbare doelen en zegt 94 procent van de werknemers al dat ze vrienden zouden aanraden om voor Amazon te gaan werken.

 


 

Apple investeert in bomen

Ratelpopulieren
© Shutterstock

Apple stopt 200 miljoen dollar in een fonds waarmee projecten voor bosaanplant worden gesubsidieerd. Het bedrijf wil zo een bijdrage leveren aan het reduceren van de CO2-uitstoot die zijn activiteiten veroorzaken. Het bedrijf wil in 2030 koolstofneutraal zijn. 

Het doel is met de aanplant 1 miljoen ton CO2 uit de lucht te halen. Hoe duurzaam die investering is, blijft de vraag want Apple geeft tegelijk aan dat de projecten ook bedoeld zijn voor houtproductie. In dat geval komt de door de bomen gevangen CO2 dus in een periode van 30 tot 50 jaar weer opnieuw in de atmosfeer.

Maar door een fonds te creëren dat meetbare CO2-afvang realiseert en daarbij ook nog een financieel rendement oplevert, hoopt Apple een voorbeeld te zijn voor anderen die overwegen te investeren in CO2-reductie, zegt Lisa Jackson, VP environment, policy and social initiatives bij Apple in een verklaring. 

Apple wil in 2030 75 procent van de CO2-uitstoot van zijn eigen toeleverings- en productieketen verminderen door schonere technologie in te zetten. De 25 procent die resteert om carbon neutral te worden, moet komen van het nu aangekondigde Restore Fund. (TDO)

 


 

Chiptekort duurt wel tot 2023

Pat Gelsinger
Pat Gelsinger © Shutterstock - drserg

Intel, Nvidia en TSMC zijn het er over eens. Het gebrek aan computerchips kan nog wel een aantal jaar aanhouden, en zeker tot eind volgend jaar.

Het probleem zit in het bijbouwen van nieuw productiecapaciteit. Intel gaf in de The Washington Post aan nu voorrang te geven aan het aanvullen van voorraden van chips voor de sectoren die nu het meest last hebben van de tekorten, zoals de autoindustrie en de medische sector. Vooral de autoproducenten worden hard geraakt door het gebrek aan chips. Ford gaf woensdag nog aan meer fabrieken tijdelijk te moeten sluiten. Het gebrek aan chips kost de autobouwer tussen de 1 en 2,5 miljard dollar.

Het probleem is ontstaan doordat de coronapandemie ervoor heeft gezorgd dat er een enorme vraag ontstond naar laptops, computers en mobiele telefoons om het thuiswerken mogelijk te maken. Ook de vraag naar spelcomputers nam sterk toe omdat de aan huis gekluisterde mensen op zoek zijn naar nieuwe bezigheden. De auto-industrie verwachtte door de coronapandemie minder auto's af te zetten en schroefden hun orders bij de chipleveranciers omlaag. Toen de vraag naar nieuwe auto's toch aantrok, waren de chipfabrieken inmiddels volledig bezet met orders voor andere afnemers.

Intel bouwt voor 20 miljard nieuwe fabrieken in de staat Arizona. Pat Gelsinger - sinds kort CEO van Intel - verwelkomt ook het investeringsplan van 50 miljard dollar in de chipproductie-infrastructuur dat de regering Biden eind maart aankondigde. Het zal echter niet genoeg zijn, waarschuwde Gelsinger.

Ook TSMC heeft in een bericht aan investeerders laten weten dat het bedrijf pas in 2023 nieuwe capaciteit beschikbaar heeft. Ook TSMC bouwt aan een nieuwe chipfabriek in Arizona die naar verluidt een investering van wel 12 miljard dollar betekent. Nvidia heeft aangegeven te verwachten dat de vraag naar chips het komend jaar het aanbod nog zal blijven overstijgen. (TDO)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.