Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Wifi-tracking levert Enschede 6 ton boete op

Kort IT-nieuws van vandaag.

29 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Wifi-tracking levert Enschede 6 ton boete op

wifi-tracking
wifi-tracking © Shutterstock - metamorworks

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft Enschede een boete van 600.000 euro, omdat de gemeente wifi-tracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag. Daardoor was het mogelijk winkelend publiek en mensen die in de binnenstad wonen of werken te volgen. De inzet van wifi-tracking is aan strenge eisen gebonden en in de meeste gevallen verboden.

De gemeente Enschede besloot in 2017 om via sensoren de drukte in de binnenstad te gaan meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het tellen van passanten. Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifi-signalen op uit de mobiele telefoons van passerende mensen. Ieders telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code.

Door te tellen hoeveel telefoons er op een bepaald moment rond een meetkastje zijn, weet je hoe druk het is. Maar hou je over een langere periode bij welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit 'tellen' in het volgen van mensen, zegt de AP. En dat was in Enschede het geval. De privacy van burgers was dus niet goed gewaarborgd, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was.

Volgens de privacywaakhond was het niet de bedoeling van de gemeente om individuen te volgen en de AP heeft ook geen aanwijzingen gevonden dat dit is gebeurd. Maar het inzetten van wifi-tracking, dat dit mogelijk maakt, is op zichzelf al een ernstige overtreding van privacywet AVG. "Het is niet de bedoeling dat iemand kan volgen welke winkel, arts, kerk of moskee we bezoeken. Dat is privé en dat moet privé blijven. Zodat mensen zichzelf kunnen zijn, zonder zich geremd te voelen door mogelijke registratie", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "Een gemeente moet dit grondrecht van haar inwoners voorop stellen."

De overtreding begon in mei 2018. De interventie van de AP was aanleiding voor de gemeente om op 1 mei 2020 te stoppen met wifi-tracking.

De gemeente Enschede heeft bezwaar aangetekend tegen de boete. (ANP)

 


 

Nederlands softwarebedrijf MessageBird doet opnieuw een overname

Robert Vis
Robert Vis © Messagebird

Het Nederlandse softwarebedrijf MessageBird heeft weer een overname gedaan. Het koopt voor 600 miljoen dollar het Amerikaanse SparkPost, waardoor de verzorger van chatverkeer tussen bedrijven en hun klanten voortaan ook zaken doet met grote concerns als Disney, PayPal en The New York Times. Dat zijn volgens MessageBird namelijk klanten van SparkPost.

SparkPost is een platform dat bedrijven kunnen gebruiken voor allerlei zaken rond het verzenden en afleveren van e-mails. Voor MessageBird betekent de overname een volgende stap in het opbouwen van zijn eigen platform. Onlangs deed de onderneming ook al twee overnames, op het gebied van videobellen en gegevensbeheer. Waarschijnlijk zal het bedrijf komende tijd nog verder uitbreiden. MessageBird heeft tevens 1 miljard dollar opgehaald bij investeerders om te gebruiken voor verdere groei.

MessageBird is opgericht in Amsterdam in 2011. De onderneming maakt al verbinding met miljarden apparaten in de wereld en telt bijna 20.000 klanten. Verwacht wordt dat MessageBird nog dit jaar naar de beurs gaat. Topman Robert Vis liet recent weten dat het bedrijf zich daarop voorbereidt. Maar het zou wel slechts een optie zijn en geen doel of noodzaak. "We zitten al een tijdje tegen winstgevendheid aan en we hebben vrij veel toegang tot geld van investeerders, maar we krabbelen ook niet terug. Als bedrijf zijn we binnenkort klaar voor een beursgang. Het is alleen nog de vraag of we het ook gaan doen." (ANP)

 


 

iPhoneverkopen stuwen Apple opnieuw naar hoge omzet

iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro © Apple

Apple heeft in de eerste drie maanden van dit jaar, het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar, veel meer omzet gehaald dan een jaar eerder. Vooral de sterke iPhoneverkopen droegen daar aan bij, maar ook alle andere bedrijfsonderdelen deden het beter.

Ook het vorige kwartaal liet Apple al sterke groei zien door de later dan gebruikelijke introductie van de iPhones afgelopen jaar. Toen werd een recordomzet van 111,4 miljard dollar in de boeken gezet. Dat was dit kwartaal, traditiegetrouw minder dan het feestdagenkwartaal, 89,6 miljard dollar. Daarmee deed Apple het niet alleen veel beter dan de verwachtingen in de markt, maar ook veel beter dan het bedrijf ooit heeft gepresteerd in een niet-feestdagenkwartaal. Tot nu toe had Apple in zo'n kwartaal nooit meer dan 65 miljard dollar verdiend.

De sterke iPhoneverkopen, goed voor een omzet van net geen 48 miljard dollar, worden onder meer veroorzaakt door het feit dat de vorig jaar geïntroduceerde toestellen de eerste waren met 5G. Veel mensen hebben daarop gewacht voor ze een nieuwe telefoon kochten.

Ook de verkopen van de Mac-computers stegen hard, met 70 procent. Door het thuiswerken werden er nog altijd veel meer computers verkocht. Ook de introductie van Macs met door Apple ontworpen chips zorgde volgens Apple-topman Tim Cook voor extra vraag. Cook liet weten dat zijn bedrijf geen last heeft gehad van leveringsproblemen door het wereldwijde chiptekort.

De dienstentak, waar onder meer Apples muziek- en videostreamingdiensten onder vallen maar ook de inkomsten uit de App Store, groeide opnieuw. Analisten kijken al tijden naar dit bedrijfsonderdeel als verdere groeimotor voor Apple. De toename hier was maar ruim een kwart. Wel groeide het aantal abonnees van Apples diensten naar 660 miljoen, van 620 miljoen eind vorig jaar.

Verder gingen ook de verkopen in China hard omhoog. Vorig jaar was dat land al in de ban van de coronapandemie en werd er aanmerkelijk minder gewinkeld rondom Chinees Nieuwjaar. Dat gebeurde dit jaar wel en de regio Groot-China, waar ook Hongkong en Taiwan onder vallen, was goed voor 17,7 miljard dollar aan omzet, 87,5 procent meer dan een jaar eerder. Noord- en Zuid-Amerika blijven Apples grootste markt, gevolgd door Europa. In die gebieden was de groei echter minder sterk.

Apple zette een nettowinst van 23,6 miljard dollar in de boeken. Vorig jaar was dat in het eerste kwartaal nog de helft: 11,2 miljard. De iphonemaker kondigde verder aan voor 90 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen om de aandeelhouders te belonen. In het afgelopen jaar werd het aandeel Apple al 93 procent meer waard. In 2021 presteert Apple slechter dan de markt met een koerswinst van 3,9 procent. (ANP)

 


 

'Verizon wil af van internetmerken Yahoo en AOL'

verizon

Het Amerikaanse telecomconcern Verizon overweegt naar verluidt om zijn mediatak, met daarin onder meer Yahoo en AOL, te verkopen. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat Verizon geen heil meer zou zien in de ooit zeer grote internetmerken, en er liever van af wil.

Mocht het tot een deal komen dat zijn er waarschijnlijk miljarden dollars mee gemoeid. De bronnen schatten de waarde van Verizon Media op mogelijk zo'n 5 miljard dollar. Dat is wel flink minder dan de bijna 9 miljard dollar die jaren terug werden neergeteld om Yahoo en AOL te kopen. Afgelopen jaren heeft Verizon dus al voor miljarden dollars moeten afschrijven op de waarde. En bij de divisie horen nog veel meer merken, bijvoorbeeld TechCrunch en Flurry.

Verizon zou al in gesprek zijn met investeerder Apollo Global Management over een mogelijke deal. Of er nog meer geïnteresseerde partijen zijn is niet helemaal duidelijk. Er lijkt sowieso nog geen knoop doorgehakt te zijn. Verizon zou er dus ook nog voor kunnen kiezen om de mediatak te behouden. De genoemde partijen weigerden commentaar te geven.

Verzion besloot eerder al om bepaalde media-activiteiten te verkopen. Vorig jaar werd afscheid genomen van online nieuwsmerk HuffPost en eerder werd blogplatform Tumblr al van de hand gedaan. Verizon richt zich daardoor weer meer op telecomactiviteiten, waaronder de uitbreiding van zijn 5G-netwerk. Als de mediatak echt wordt afgestoten zou dat volgens kenners het definitieve einde betekenen van Verizons min of meer mislukte avontuur in de wereld van de onlineadvertenties. (ANP)

 


 

'Forse boete voor Chinees techbedrijf Tencent'

Tencent Holding
© CC BY-SA 2.0 - Flickr - Chris Yunker

De Chinese autoriteiten zijn van plan een flinke boete op te gaan leggen aan technologieconcern Tencent, als onderdeel van de veel strengere aanpak van de techsector in het land. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters

Naar verluidt gaat het om een boete van minstens 10 miljard yuan, omgerekend 1,3 miljard euro. Dat is wel minder dan de boete van meer dan 18 miljard yuan die onlangs werd opgelegd aan webwinkel Alibaba vanwege monopoliepraktijken. Volgens de ingewijden hangt de boete voor Tencent samen met het onjuist melden van overnames en investeringen uit het verleden bij toezichthouders en ook concurrentiebeperkende praktijken bij muziekstreaming.

Mogelijk kan Tencent ook gedwongen gaan worden om verschillende muziekapps en bepaalde exclusieve muziekrechten te verkopen. Het bedrijf is een grote speler op de Chinese muziekmarkt. De in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus is een belangrijke aandeelhouder van Tencent.

De Chinese autoriteiten zijn al langer bezig met het sterk aanscherpen van het toezicht op bedrijven zoals Alibaba en ook Tencent. Peking heeft besloten om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht hebben en tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.