Development

Infrastructuur
Rocky Linux

Alternatief voor IBM's Red Hat-aftakking CentOS debuteert

Eerste release van Rocky Linux is versie 8.4

© Rocky Linux
22 juni 2021

Eerste release van Rocky Linux is versie 8.4

De spirituele opvolger van de geschrapte Linux-variant CentOS is nu gekomen tot de eerste release die geschikt is voor algemeen gebruik. Rocky Linux is een gratis te gebruiken kloon van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) die volledige binaire compatibiliteit belooft, en daarom ook de RHEL-versienummering volgt. Voorheen vervulde CentOS de rol van rechtstreeks RHEL-aftakking, maar eigenaar IBM heeft een koerswijziging doorgevoerd.

IBM, dat Linux-leverancier Red Hat heeft overgenomen, heeft het klassieke CentOS geschrapt en biedt daarvoor in de plaats CentOS Stream. Dat besturingssysteem is in plaats van een downstream-aftakking van RHEL een upstream-variant, die daardoor in wezen een soort bèta voor nieuwe RHEL-releases is geworden. Volgens de leverancier is het echter wel gewoon te gebruiken door het gros van de gebruikers.

CentOS-maker

Sommige ontwikkelaars en gebruikers zijn het echter niet eens met die mededeling. Zij zien hun bedrijfsmatige CentOS-gebruik nu omgezet naar proefterrein, doordat ze software krijgen die nog niet opgenomen is in het stabiele RHEL. Dit heeft tot ophef geleid, maar ook tot actie. Onder de protesterende Linux-gebruikers bevindt zich ook een van de de oorspronkelijke makers van CentOS die is gaan werken aan de spirituele opvolger Rocky Linux.

Deze nieuwe RHEL-aftakking loopt dus niet vóór op de reguliere release die voor algemeen gebruik is. De makers van dit gratis besturingssysteem beloven dat ze qua functionaliteit en zelfs qua bugs volledig compatibel zullen zijn met het betaalde RHEL. Het nieuwe CentOS Stream loopt vóór op Red Hat Enterprise Linux, qua functionaliteit maar ook qua bugs en onvolkomenheden.

Oproep: doe mee

De nu uitgebrachte eerste algemene release van Rocky Linux is te downloaden, in een variant voor x86-64 processors én een voor ARM64-chips. De aangeboden ISO-bestanden zijn beschikbaar in verschillende varianten: als minimale installatie, als DVD-image, en als boot-ISO. De Rocky Enterprise Software Foundation roept ontwikkelaars en andere IT'ers op om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze nieuwe Linux-variant voor zakelijk gebruik.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.