Overslaan en naar de inhoud gaan

Red Hat schort financiële steun FSF op wegens terugkeer Stallman

Opensource-gigant Red Hat schort de financiële steun aan de Free Software Foundation (FSF) en aan evenementen die door de organisatie gehost worden per direct op. Aanleiding is de terugkeer van Richard Stallman in het bestuur van FSF.
Red Hat
© Red Hat
Red Hat

Opensourcegrondlegger Richard Stallman gaf in september 2019 zijn positie binnen het bestuur van FSF op na controversiële uitspraken over de definitie van aanranding. Deze week kondigde hij tijdens opensourceconferentie LibrePlanet aan dat hij terugkeert in de bestuursraad, wat online voor veel kritiek zorgde. Zo ook bij Red Hat, dat al jaren geld doneert en bijdraagt aan projecten van FSF.

De organisatie was naar eigen zeggen "ontsteld" door de terugkeer van Stallman. "Als gevolg schorten we alle Red Hat-financiering van de FSF en door FSF gehoste evenementen per direct op." Daarmee schaart Red Hat zich achter zijn eigen achterban, waar veel mensen volgens het bedrijf hebben aangegeven dat ze niet langer naar evenementen van FSF willen gaan. 

Red Hat was in 2019 ook één van de bedrijven die FSF opriep een meer diverse en inclusievere bestuursraad op te zetten. "De FSF heeft slechts beperkte stappen in die richting gezet", zegt de organisatie nu. "De terugkeer van Richard Stallman heeft wonden heropend waarvan we hoopten dat ze na zijn vertrek langzaam zouden gaan helen." Wil FSF het vertrouwen van de gemeenschap terugwinnen, dan moet het volgens Red Hat "fundamentele en blijvende veranderingen" doorvoeren. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in