Loopbaan

Carriere
Richard Stallman

FSF vergeeft verguisde opensourcegrondlegger Stallman

Opensourcestichting haalt Richard Stallman stilletjes weer in huis.

© LibrePlanet
23 maart 2021

Opensourcestichting haalt Richard Stallman stilletjes weer in huis.

Online is flinke ophef ontstaan over de terugkeer van Richard M. Stallman (ook bekend als RMS) bij het bestuur van de Free Software Foundation (FSF). De opensourcegrondlegger trad anderhalf jaar geleden terug vanwege uitspraken over de definitie van aanranding. Hij heeft in een video aangekondigd dat hij terug is bij de FSF-bestuursraad, wat de stichting zelf niet hardop bevestigt.

Stallman heeft zijn aankondiging gister gedaan in een videostream van de opensourceconferentie LibrePlanet. Daar claimt hij terug te zijn gekeerd bij de board of directors van de Free Software Foundation. Die nonprofit opensourcestichting is ooit door hem opgericht om software vrij van commerciële claims en beperkingen te bevorderen.

Wangedrag en uitlatingen

In september 2019 heeft RMS zijn positie daar opgegeven. Dit als gevolg van ophef over zijn verdedigende uitspraken met betrekking tot de term aanranding in verband met Jeffrey Epstein, de van seksueel misbruik verdachte miljonair. De opensourcegrondlegger heeft zich toen verdedigd met de mededeling dat er sprake was van misverstanden. Na deze uitspraken zijn echter nog vele verhalen over wangedrag, foute opmerkingen en misogynie van Stallman naar buiten gekomen.

De FSF heeft geen aankondiging gedaan van RMS' terugkeer na deze hiatus van anderhalf jaar. AG Connect heeft gelijk vragen hierover gesteld aan de stichting, maar in het afgelopen etmaal geen enkele reactie ontvangen. Zowel nieuwsaankondigingen van de FSF als die over LibrePlanet doen geen enkele vermelding van Stallmans positieherstel.

Stilletjes bevestigd

Stallman wordt wel vermeld als één van de sprekers op de conferentie, die vanwege de coronapandemie online wordt gehouden. Inmiddels is de website van de FSF stilletjes bijgewerkt wat betreft de medewerkers en leden van de bestuursraad. Op die pagina wordt nu onderaan weer Stallman genoemd als bestuurslid. Afgelopen week stond zijn naam daar niet, zo blijkt uit een snapshot van de Wayback Machine.

Verder heeft de FSF gister nog een nieuw document op zijn website gepubliceerd in het about-gedeelte: over de rol van de bestuursleden. Die moeten onder meer toezien op de ethische integriteit van de organisatie, het publieke imago van de stichting beschermen en verbeteren, de uitvoerende bestuurders van advies voorzien, en nieuwe bestuursleden werven en op weg helpen. De Free Software Foundation krijgt nu op social media flinke kritiek over het besluit om Stallman kennelijk te vergeven en weer te omarmen.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.