Overslaan en naar de inhoud gaan

Spirituele opvolger voor IBM's CentOS komt eraan

IBM's omslag voor het van Red Hat Enteprise Linux (RHEL) afgeleide CentOS heeft al tot onvrede geleid in de opensourcegemeenschap. Na (boze) woorden zijn echter daden gevolgd: er komt binnenkort een spirituele opvolger voor de gratis te gebruiken RHEL-uitvoering. De oorspronkelijke maker is betrokken en belooft 100% compatibiliteit.
Red Hat
© Red Hat
Red Hat

Op dit moment is Rocky Linux nog volop in ontwikkeling. Deze aankomende distributie van het bekende opensourcebesturingssysteem voegt zich in een rij distro's, waarbij deze nieuwkomer zich onderscheidt door hechte aansluiting op Red Hat Enterprise Linux (RHEL). De ontwikkelaars achter dit project beloven een binary-compatibel RHEL-alternatief dat van 'productiekwaliteit' is voor enterprise-toepassingen.

Overname en supporteinde

Rocky Linux is een reactie op recente stappen van ICT-leverancier IBM, die Linux- en cloudbedrijf Red Hat eind 2018 voor 33,4 miljard dollar heeft overgenomen. Bij die overname zijn toen (en later nog) toezeggingen gedaan dat de nieuwe eigenaar geen veranderingen zou doorvoeren en dat Red Hat 'als Zwitserland' zou worden. Sindsdien zijn er wel degelijk enige wijzigingen aangebracht, waaronder het eind vorig jaar effectief beëindigen van CentOS in de huidige vorm.

Red Hat heeft besloten om CentOS niet langer als aparte downstream-aftakking van RHEL aan te bieden, maar om het als upstream-variant uit te brengen voor RHEL. Daarmee wordt de gratis Linux-distributie een soort test-release, die volgens aanbieder Red Hat wel gewoon bruikbaar is voor het gros van de gebruikers.

Qua ontwikkeling zal het omgedoopte CentOS Stream net voorlopen op de zakelijke Linux-distributie. Daarmee zijn dan bugs beter op te sporen en vervolgens te fixen voor de betaalde RHEL-releases. Tegelijk met deze omslag naar een upstream-opstelling is de support voor de bestaande CentOS-versie 8 (die in september 2019 is uitgekomen) ingekort van 31 mei 2029 naar 31 december 2021.

Op bug-niveau

Naast ophef, onvrede en migratieplannen zijn er ook concrete stappen gezet om een zo compatibel mogelijke uitweg te creëren. Dat moet Rocky Linux dan zijn, wat onder de actieve supporters ook Gregory Kurtzer telt, die samen met Rocky McGaugh grondlegger was van CentOS. Kurtzer voert het community-project aan en zijn startup, Ctrl IQ, heeft zich opgeworpen als sponsor voor de nieuwe Linux-distributie. Andere bedrijfssponsors zijn cloudmessaging-leverancier Mattermost en cloudreus AWS.

De ontwikkelaars hierachter beloven 100% compatibiliteit en stabiliteit voor gebruik in productie-omgevingen. Dit dus in tegenstelling tot CentOS Stream, dat als upstream-besturingssysteem ten opzichte van RHEL minder stabiliteit gaat brengen dan CentOS als downstream-besturingssysteem. De compatibiliteit die downstream-OS Rocky Linux moet gaan bieden reikt volgens de makers tot op het niveau van bugs in RHEL. Een eerste release staat gepland op 31 maart, wat dan nog een testuitvoering (release candidate) zal zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in