Loopbaan

Carriere
5000 banen erbij in datacenterbranche tot 2026

5000 banen erbij in datacenterbranche tot 2026

Meer banen in datacenters zelf en bij toeleveranciers

Datacentergang in het NorthC datacenter © NorthC
7 juli 2021

Meer banen in datacenters zelf en bij toeleveranciers

De groei in de branche voor datacenters zal de komende vijf jaar zeker 5000 banen opleveren. Deze ontstaan dan bij de datacenters zelf en bij de toeleveranciers daarvan.

Dat blijkt uit het rapport Datacenters & Werkgelegenheid 2021 van brancheorganisatie Ducht Data Center Acssociation (DDA), Workrate en Interxion. Het onderzoek is uitgevoerd door Pb7 Research.

Dit jaar werken nog zo’n 5000 mensen in de datacenters. Dat aantal zal gemiddeld met 8% per jaar groeien tot in totaal 7100 in 2026, zo voorzien de Nederlandse onderzoekers. Bij de toeleveranciers van de datacenters neemt het aantal banen toe van 6000 dit jaar tot 9000 in 2026. Toeleveranciers zorgen onder meer voor de bouw, inrichting en beveiliging van de datacenters. Opgeteld gaat het om 5000 extra banen in 5 jaar tijd.

Eerder dit jaar meldde de DDA al samen met dienstverlener Mercer dat het een groei van het aantal werknemers verwacht tussen 2020 en 2025 van 1800 stuks. Die trend zet dus nog even door. 

Digitalisering vergroot vraag

Dat het aantal banen zo sterk zal groeien, komt door een grotere vraag naar datacenterdiensten. Die toegenomen vraag is weer te danken aan onder meer de digitalisering van onderwijs en werk.

De datacenterbranche kampt nu al met een tekort aan personeel. De snelle groei van de sector zorgt er voor dat voldoende technisch personeel vinden “een forse uitdaging” vormt. Nu al zijn er ruim 600 vacatures voor technisch personeel.

Dat personeelstekort is er al jaren binnen de datacenterbranche. Die heeft zelf de afgelopen jaren initiatieven ontwikkeld voor samenwerkingen met het onderwijs. Dat heeft inmiddels geresulteerd in diverse MBO-opleidingen voor onder meer Datacenter Technician en Datacenter Facility Engineer en een omscholingstraject. Het UWV noemde eerder deze week al het mbo-certificaat Datacenter IT Techniek van het ROC Noorderpoort en de DDA een certificaat dat kan leiden tot een kansrijk beroep.

Diversiteit

Daarnaast wil de branche mikken op “andere talentgroepen” zoals vrouwelijke technici, veteranen, hoogopgeleide statushouders en jongeren met een migratieachtergrond. Melissa Scholen van Interxion benadrukt dat “meer diversiteit binnen onze sector hard nodig is. Niet alleen om een inclusievere sector te worden, maar om tevens door te blijven groeien en de digitalisering te kunnen bijbenen.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.