Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: thuiswerken is blijvertje voor kenniswerker

Eind dit jaar zal ruim de helft van de kenniswerkers wereldwijd een deel van de tijd thuiswerken. Die trend is blijvend, wat voor grotere investeringen zorgt in IT-producten en -diensten die hiervoor nodig zijn.
thuiswerkplek, Lenovo Go accesoires
© Lenovo
Lenovo

51% van de kenniswerkers zal ook als de Covid-19-pandemie is verdwenen op zijn minst één dag per week thuiswerken. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2019, toen nog 27% van de kenniswerkers een deel van zijn werktijd thuis werkte. Onderzoeksbureau Gartner gaat er vanuit dat hybride werken een belangrijke manier van werken zal zijn en blijven. Daarbij wordt voor een deel van de tijd op afstand gewerkt en een deel op de officiële werkplek. Volgens de marktonderzoeker werkt in 2022 zeker 31% van alle werknemers op zijn minst deels op afstand.

IT-werk, cultuur en markt

Of er op afstand gewerkt wordt, hangt voor een deel af van de mate waarin IT wordt toegepast bij het werk, meldt Gartner. Cultuur en het marktsegment waarin wordt gewerkt, spelen hierbij ook een rol. Zo loopt de VS hierin voorop met een geschatte 53% aan thuiswerkers eind dit jaar, gevolgd door Groot-Brittannië met 52%. Frankrijk en Duitsland laten met respectievelijk 33% en 37% aanzienlijk minder werknemers op afstand werken.

Gartner voorziet dat organisaties op zijn minst voor de komende vijf jaar plannen moeten maken voor digitale transformaties met een blijvende hogere omarming van werken op afstand als uitgangspunt. Dat vereist meer investeringen in technologieën die op afstand werken sterk ondersteunen. Dat kan onder meer gaan om hyperautomation, AI en technologieën voor samenwerking (collaboration).

Pc in ere hersteld?

Ook verwacht Gartner een blijvend grotere vraag naar pc’s en tablets. Die zal dit jaar voor het eerst een omvang hebben van meer dan een half miljard stuks. Daarnaast zullen de uitgaven aan publieke clouddiensten met bijna een kwart groeien dit jaar.

Qua connectiviteit zal de overstap gemaakt worden van VPN-diensten naar zero trust network access (ZTNA). VPN-diensten geven eindgebruikers als het ware 'een gat' in extern gerichte securitymaatregelen zoals firewalls. Zero-trust daarentegen 'wantrouwt' alles en omvat dus isolatie van externe verbindingen, devices, apps en gebruikers. ZTNA werd in 2020 gebruikt bij 5% van de organisaties voor alle remote access, maar dat zal volgens Gartner in 2024 gestegen zijn naar 40%.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in