Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze ICT-beroepen op mbo-niveau zijn kansrijk

Hoewel de startpositie van veel mbo-ICT-studenten op de arbeidsmarkt als matig of slecht wordt beschreven, is er wel degelijk een aantal ICT-beroepen op mbo-niveau dat wél kansrijk is. Het UWV heeft een inspiratiekaart gepubliceerd waarop dergelijke beroepen genoemd worden, evenals welke opleidingen of certificaten daarbij horen. De kaart is door professionals te gebruiken bij het adviseren over de inzet van om- en bijscholing.
Developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Onder meer applicatie-, systeem-, netwerk- en functioneel beheerders behoren tot de kansrijke beroepen, stelt het UWV op zijn inspiratiekaart (pdf). Dat betekent dat alumni van de opleiding Allround medewerker IT systems and devices op mbo niveau 3, Expert IT-systems and devices op niveau 4 en Applicatie- en mediaontwikkelaar op niveau 4 relatief goede kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Andere kansrijke beroepen die het UWV noemt zijn webdevelopers (backend/technisch), die eerder op mbo niveau 4 de studies Software developer of Applicatie- en mediaontwikkelaar hebben gevolgd. En ook ICT-servicedeskmedewerkers zijn volgens het UWV in trek. Om deze kant op te gaan, is een studie Medewerker ICT support (mbo niveau 2), Allround medewerker IT systems and devices (niveau 3) of Expert IT Systems and devices (niveau 4) vereist. 

Kansrijke certificaten

Ook noemt het UWV een aantal certificaten dat kan leiden tot een kansrijk beroep. Het nieuwe mbo-certificaat Datacenter IT Techniek wordt specifiek uitgelicht. Dit certificaat is gemaakt door ROC Noorderpoort in Groningen en de Dutch Data Center Association, met als doel het grote tekort aan personeel voor datacenters op te lossen. 

Andere certificaten die als kansrijk zijn bestempeld, zijn onder meer Programmeren van microcontrollers, Oriëntatie blockchain, Frontend development en Basis webdevelopment. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in