Loopbaan

Carriere
Developer

Deze ICT-beroepen op mbo-niveau zijn kansrijk

UWV geeft overzicht van kansrijke beroepen en bijbehorende opleidingen.

6 juli 2021

UWV geeft overzicht van kansrijke beroepen en bijbehorende opleidingen.

Hoewel de startpositie van veel mbo-ICT-studenten op de arbeidsmarkt als matig of slecht wordt beschreven, is er wel degelijk een aantal ICT-beroepen op mbo-niveau dat wél kansrijk is. Het UWV heeft een inspiratiekaart gepubliceerd waarop dergelijke beroepen genoemd worden, evenals welke opleidingen of certificaten daarbij horen. De kaart is door professionals te gebruiken bij het adviseren over de inzet van om- en bijscholing. 

Onder meer applicatie-, systeem-, netwerk- en functioneel beheerders behoren tot de kansrijke beroepen, stelt het UWV op zijn inspiratiekaart (pdf). Dat betekent dat alumni van de opleiding Allround medewerker IT systems and devices op mbo niveau 3, Expert IT-systems and devices op niveau 4 en Applicatie- en mediaontwikkelaar op niveau 4 relatief goede kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Andere kansrijke beroepen die het UWV noemt zijn webdevelopers (backend/technisch), die eerder op mbo niveau 4 de studies Software developer of Applicatie- en mediaontwikkelaar hebben gevolgd. En ook ICT-servicedeskmedewerkers zijn volgens het UWV in trek. Om deze kant op te gaan, is een studie Medewerker ICT support (mbo niveau 2), Allround medewerker IT systems and devices (niveau 3) of Expert IT Systems and devices (niveau 4) vereist. 

Kansrijke certificaten

Ook noemt het UWV een aantal certificaten dat kan leiden tot een kansrijk beroep. Het nieuwe mbo-certificaat Datacenter IT Techniek wordt specifiek uitgelicht. Dit certificaat is gemaakt door ROC Noorderpoort in Groningen en de Dutch Data Center Association, met als doel het grote tekort aan personeel voor datacenters op te lossen. 

Andere certificaten die als kansrijk zijn bestempeld, zijn onder meer Programmeren van microcontrollers, Oriëntatie blockchain, Frontend development en Basis webdevelopment. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.