Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 passeert de 700 miljoen

De mijlpaal van 700 miljoen actief gebruikte apparaten die Windows 10 draaien, leek eerder al zeer nabij en vervolgens behaald te zijn. Microsoft heeft het aantal al genoemd op zijn Build-conferentie in mei, maar is daar vervolgens op teruggekomen. Nu op Ignite is de grens opnieuw genoemd als zijnde gepasseerd.
Windows 10 installeren
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

De nieuwe melding door de softwaremaker dat Windows 10 de 700 miljoen actieve installaties achter zich heeft gelaten, is gedaan in een uitlegbijeenkomst over beheerde desktops. Het gaat om de informatieve Ignite-sessie 'An Introduction to Microsoft Managed Desktop', meldt technieuwssite Neowin. Het relativeert dat getal met de verwijzing naar Microsofts warrige eerdere communicatie van dit aantal.

Gestage groei

Zo is een half jaar terug de 700 miljoen als "zeer nabij" genoemd door toenmalige Windows-baas Terry Myerson. Hij noemde dit in zijn afscheidsbrief. Vervolgens is op de Build-conferentie in mei én daarna op een Insider Dev Tour in juli door Microsoft gesteld dat Windows 10 is geïnstalleerd op "meer dan 700 miljoen apparaten". Later zijn beide verklaringen gecorrigeerd door de Windows-producent: de grens van 700 miljoen was nog niet geslecht.

De vorige, officieel gestelde mijlpaal was 600 miljoen actieve systemen met Windows 10, wat eind november vorig jaar is onthuld. Bij de introductie van het besturingssysteem, in de zomer van 2015, heeft Microsoft de ambitie geuit dat Windows 10 binnen twee à drie jaar op 1 miljard apparaten zou draaien. Dit getal omvat dan zowel traditionele pc's in desktop- en laptopvorm als ook tablets, convertibles en oorspronkelijk ook smartphones. Laatstgenoemde categorie apparaten is echter niet langer van belang, doordat Microsoft de strijd om de mobiele markt heeft verloren en effectief heeft opgegeven.

Gratis upgrade (opdringen)

Het gratis aanbieden - en zelfs pushen - van Windows 10 als gratis upgrade voor Windows 7 en 8.1 moest de ingebruikname van de nieuwe versie flink vooruit helpen. In mei vorig jaar is pas de 500 miljoen installaties gehaald, maakte Microsoft toen bekend op zijn Build-conferentie. In de loop van de tijd sinds het uitbrengen van Windows 10 is het doel van 1 miljard apparaten dan ook losser gelaten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in