Overslaan en naar de inhoud gaan

Pensionering Windows 7 helpt HP aan goed kwartaal

Pc- en printerproducent HP Inc. heeft een goed derde kwartaal (van zijn gebroken boekjaar 2018) achter de rug. De op 31 juli afgesloten boekhoudperiode had een omzetgroei van 12 procent, waarmee HP 1,5 miljard dollar extra heeft gedraaid. Dit is mede te danken aan de einddatum voor Windows 7 die in rap tempo nadert.
Win7
© Microsoft
Microsoft

Bedrijven en organisaties bereiden zich voor op de naderende pensionering van Windows 7, waarvoor Microsoft vanaf januari komend jaar geen support meer biedt. Het nog altijd veelgebruikte besturingssysteem geniet volgens metingen van Net Applications een groter marktaandeel dan Windows 10. De eervorige versie 7 bevindt zich al in de fase van extended support, waarin producent Microsoft alleen nog securitypatches biedt en geen functionele updates meer.

Zonsondergang

Dit beweegt gebruikers naar het huidige Windows 10, waarvoor dan ook wel nieuwe pc's worden aangeschaft. HP Inc., de ene helft van de opgedeelde ICT-reus HP, spint daar garen bij. CEO Dion Weisler van HP Inc. stelt dat de 'Windows 7 sunset' en bijbehorende migratie naar Windows 10 een stimulans is voor de markt.

De topman nuanceert dit echter met de toevoeging dat de overstap van 7 naar 10 niet zo'n grote piek oplevert als voorgaande transities van besturingssystemen. De oorzaak hiervoor is dat veel bedrijven eerder dan voorheen zijn begonnen met upgraden, zegt Weisler in een interview met de Amerikaanse tv-zender CNBC. De topman heeft dit ook aangegeven in de conference call met financieel analisten over de resultaten voor het derde kwartaal.

Veelgebruikt, net als XP

Toch is Windows 7 nog altijd goed voor ruim 41 procent van de pc-markt, aldus online-monitor Net Applications. Daarbij is er sprake van een zeer geleidelijke afname. Ondertussen zit Windows 10 op bijna 37 procent, met een licht stijgende lijn over de afgelopen twee jaar. Relatief recent in die periode is tussenversie Windows 8(.1) eindelijk het populaire Windows XP voorbij gegaan qua marktaandeel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in