Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn toptip voor de Telegraaf: breng de banaan

Musks management van sociaal netwerk Twitter brengt veel teweeg. Onder meer een exodus van mensen naar een redelijk alternatief. Maar welke? Ik heb een toptip voor de Telegraaf, of eigenlijk diens uitgever Mediahuis, die ooit sociaal netwerk Hyves kocht. Breng die merknaam terug, als instance op Mastodon. Ik voorzie een toestroom van Nederlanders.
Mastodon social network
© Mastodon gGmbH
Mastodon gGmbH

Twitter hapert, Twitter sputtert. Ik merk het als ik een tweet aanklik en zie dat daar geen reacties op zijn. Wat vreemd is, want aan het onderwerp schat ik in dat dit wel wat stof doet opwaaien. Nog een keer aanklikken en de reacties gaan laden om dan toch níet getoond te worden. Nóg een keer aanklikken, weer even wachten en ziedaar een stroom aan reacties. Deze observatie staat dus nog los van het soort reacties, die onder eigenaar Elon Musk nu een ruk naar rechts krijgen.

Terug naar het verleden?

Maar laat ik het nu niet hebben over de terugkeer van accounts die in het verleden keihard en meermaals de voorwaarden van Twitter hebben geschonden. Voorwaarden die officieel nu (nog) niet aangepast zijn, maar die door Musk wel naast zich neer worden gelegd. Naar zijn eigen voorkeur, of stemming. Hij maakt maar weer duidelijk: er is er hier maar één de baas. De verwachte/voorspelde ondergang van Twitter zal volgens mij niet met een klap gebeuren. Of op korte termijn. Het sociale netwerk zal wel veranderen en mogelijk wegkwijnen.

Sommige gebruikers gaan daar niet op zitten wachten. Zij zoeken een alternatief, waarbij naast het gedecentraliseerde Mastodon ook het bekend klinkende Hive wordt genoemd. Het nog jonge Hive, in 2019 gestart, heeft echter behalve de naamassociatie niets te maken met het ooit in Nederland grote Hyves. Nu wil ik niet de doemdenker uithangen, maar het nu nog starten van een sociaal netwerk vind ik niet zo kansrijk. Tenminste, niet van de grond af aan. Benut de basis(technologie) die er is en doe daar bovenop je eigen ding.

De dansende banaan

Zoals bijvoorbeeld een eigen Mastodon-server (ook wel instance genoemd) die je dan de bekende naam Hyves geeft. Want geanimeerde gifjes werken ook op Mastodon, dus de dansende banaan kan weer wederkeren. Topidee toch? (Toot als je dit ook vindt!)

 

PS Of moeten we toch maar eens afkicken van al dat getweet, getoot en online-gebabbel?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in