Management

Carriere
ontslagen

Er is er hier maar één de baas

En dat is de rijke eigenaar.

ontslagen © Pixabay CC0 Public Domain
16 november 2022

De rijke baas komt binnen, kijkt kort om zich heen en imiteert in wezen een bekende internet meme over ontslagen, die is gebaseerd op een cynische TV-comedyserie. "Jij bent ontslagen, jij bent ontslagen, jullie hoeven niet te rennen want jullie lot is allang bepaald." Daarbij ook nog flink snijden in de operations en activiteiten van het bedrijf en het is duidelijk: er is er hier maar één de baas.

Over de plus- en minpunten van verschillende bestuursvormen, managementstijlen en eigendomsconstructies zijn al vele boekwerken volgeschreven. Handboeken, zelfhulpboeken, biografieën, autobiografieën, lesboeken, consultancy-readers, investeerdersadviezen, enzovoorts. Plus natuurlijk vele video's gevuld; op YouTube-kanalen, TikTok-accounts, Telegram-groepen en andere - al dan niet exclusieve - ledenkanalen. Ik voorzie voor de komende tijd nog vele toevoegingen aan dit rijke genre, over rijke topmanagers die op geheel eigen wijze de boel bestieren.

Management 2.0?

Maar eerst even sorry voor eventuele verwarring die ik heb veroorzaakt met de titel van dit blog. Ja, die titel is een verwijzing naar het boek over de managementstijl van de Nederlandse IT- en bouwmiljonair Gerard Sanderink. Alleen is die eigenaar, ondernemer en hoogste baas nu officieel opzij gezet: hij is losgewrikt bij de door hem jarenlang opgebouwde en bestuurde IT-dienstverlener Centric. Nieuw bestuur is nu aangesteld en gaat zich inwerken. Om dan misschien alsnog harde maatregelen te treffen? De tijd zal het leren, maar de kans lijkt klein dat daarbij de methode van 'paintball-pistool ontslagen' wordt gebezigd.

Anders is dat bij social network Twitter, dat sinds nog maar een paar weken in handen is van IT-miljardair Elon Musk. Die wel degelijk de bekende internet meme uitvoert van ontslag-via-paintball-schoten IRL (in real life). Musk lijkt wel meer memes, socialmedianormen, internet-gebruiken, 'humor', online-communicatiemethodes en frontale confrontatie-practices tot managementstijl te hebben verheven. Flink trollen, de edgelord uithangen, niet alleen de waarheid claimen maar ook wijsheid, volharden in het eigen gelijk, alternatieve feiten uitspuwen, complottheorieën etaleren, ga zo maar door.

Combi met 'klassiek'

Daarbij weet de hoogste baas ook 'klassieke' managementmethoden te gebruiken, in combinatie met bovenstaande wat je misschien cynisch als 'management 2.0' kunt beschouwen. Bovenop de aanpak van het gepolariseerde, hedendaagse internet bezigt Musk aloude bestuurspraktijken zoals critici de mond snoeren, getrouwelingen benoemen en voortrekken, mensen met macht dat ontnemen, dissidenten wegsturen en dat ook publiekelijk doen, trouwe volgelingen opjutten, ondergeschikten angst inboezemen, ontstane onrust ontkennen óf die onrust juist toewijzen aan al die verdraaide critici, dissidenten, aandacht hiervoor en andere ondermijners van de baas. Hm, heb ik het in dit blog wel alleen over de 'chief twit'?

Ziehier uit seizoen 6 van de cynische TV-comedyserie Entourage de oorspronkelijke ontslagscène die een bekende internet meme is geworden: 

Reactie toevoegen