Loopbaan

Carriere
Centric

Bestuurlijk zwaargewicht Peter Wakkie (74) vervangt geschorste Sanderink bij Centric

Ervaren advocaat en bestuurder trok meer bedrijven uit het slop. 

© Centric
11 november 2022

Ervaren advocaat en bestuurder trok meer bedrijven uit het slop. 

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft Peter Wakkie aangesteld als bestuurder van het geplaagde IT-bedrijf Centric. Wakkie, die verschillende bestuurs- en commissarisfuncties had bij onder meer Ahold, ABN AMRO en TomTom, neemt het stokje over van de vorige week geschorste Gerard Sanderink.

Wakkie is al decennia werkzaam als advocaat. Momenteel is hij commissaris bij de beursgenoteerde meubelverkoper Steinhoff en zakenreisconcern BCD. Wakkie werd al vaker naar voren geschoven door de Ondernemingskamer om bedrijven uit het slop te trekken. Dat gebeurde ook ook bij Steinhoff, nadat bestuurders van het bedrijf hadden gesjoemeld met de boekhouding. 

Ook werd Wakkie in 2014 aangesteld als bestuurder bij telecombedrijf ZED+ waar op dat moment sprake was van wanbeleid. De topadvocaat kreeg het daar flink aan de stok met andere betrokkenen, die hem onder meer van belangenverstrengeling betichtten. Wakkie zat daarop zelfs een dag vast in Spanje, omdat hij een onderzoek naar smeergeldbetalingen zou hebben dwarsgezeten. Ten onrechte, oordeelde destijds de Ondernemingskamer, die hem gewoon handhaafde als tijdelijk bestuurder.

Willem Meijer gaat aan de slag als niet-uitvoerend bestuurder. Meijer is onder meer bestuurder bij financiële dienstverlener Euroclear, die zich toelegt op de afwikkeling van beurstransacties.

Geplaagd door omstandigheden

Centric, dat onder meer IT-projecten voor de overheid verzorgt, wordt al tijden geplaagd door privé-omstandigheden van oud-topman Gerard Sanderink, die hij uitvecht over de rug van het bedrijf. Daardoor dreigden grote klanten van Centric, waaronder chipmachinebouwer ASML, verschillende Nederlandse gemeenten en De Nederlandsche Bank de banden met het bedrijf te verbreken. Onlangs schorste de Ondernemingskamer Sanderink, omdat de raadsheren twijfelden of hij in staat was rationele beslissingen te nemen over een bedrijf met veel grote belangrijke klanten en 2500 werknemers.

Toekomst Centric

IT-overheidsleverancier Centric is met de schorsing van Sanderink inmiddels verlost van zijn invloed achter de schermen. Er is echter nog het hete hangijzer van de verdere toekomst: wat gebeurt er als eigenaar Sanderink komt te vervallen?

Het IT-bedrijf komt dan net als Sanderinks andere ondernemingen Oranjewoud, Strukton, Antea en DSS “in handen van iemand”, zo vertelde niet-uitvoerend bestuurder Peter Mous aan het einde einde van de zitting bij de Ondernemingskamer. De voorzitter van die rechtbank keek naar die topman en knikte richting Sanderinks jongere levenspartner Van Rijbroek. Het leeftijdsverschil van 21 jaar tussen die twee is eerder tijdens de zitting al even aangestipt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.