Overslaan en naar de inhoud gaan

Bejing boos over 'onterechte aanvallen' op TikTok door VS

De Verenigde Staten moeten ophouden met "onterechte aanvallen" op de videoapp TikTok, vindt de Chinese regering. De populaire app is eigendom van het Chinese techbedrijf ByteDance en vormt volgens de Amerikaanse regering een bedreiging voor de nationale veiligheid. Maar Washington heeft "tot nu toe geen bewijs geleverd" voor die stelling, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
TikTok-eigenaar ByteDance
© ByteDance
ByteDance

"De VS moeten stoppen met het verspreiden van onjuiste informatie over de beveiliging van data, hun ongegronde aanvallen beëindigen", vervolgde het ministerie tijdens een persbijeenkomst.

Datatoegang voor China

Beijing reageert daarmee op het nieuws dat de Amerikaanse regering eist dat ByteDance zijn belang in TikTok verkoopt, zoals The Wall Street Journal schrijft op basis van ingewijde bronnen. Als het Chinese techbedrijf zijn socialmedia-app niet verkoopt dan dreigt een verbod op die veelgebruikte app in de VS. TikTok heeft bevestigd aan persbureau AFP dat de Amerikaanse regering op de verkoop van TikTok heeft aangedrongen.

De vooral onder jongeren populaire app ligt onder vuur sinds het bedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot gegevens van gebruikers in de VS en Europa. Dit speelt ook in Nederland. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen spreekt TikTok hierop aan. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage.

Vers verbod in VK

Het meest recente land dat TikTok op werktelefoons van de overheid verbiedt is het Verenigd Koninkrijk, dat donderdag met die beslissing naar buiten trad. De Britse overheid wil over naar een systeem waarbij overheidsapparaten enkel toegang krijgen tot apps die op een goedgekeurde lijst staan.

Een Nederlands TikTok-verbod is niet aan de orde, liet het kabinet vlak voor afgelopen kerst weten. De regering van ons land wacht eerst een onderzoek af van de privacytoezichthouder in Ierland, die namens de Europese Unie opereert. Naar verwachting is toezichthouder DPC daar ergens begin dit jaar klaar mee.

Update:

Nieuw verbod op TikTok in Verenigd Koninkrijk toegevoegd, plus Nederlands afwachten van Iers onderzoek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in