Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands TikTok-verbod 'nu niet aan de orde'

De Nederlandse overheid volgt niet direct het voorbeeld van de Amerikaanse regering om de Chinese app TikTok te verbieden voor bijvoorbeeld ambtenaren. De Senaat van de Verenigde Staten heeft unaniem gestemd vóór het weren van die social app op werktelefoons van overheidsfunctionarissen. Nederland wacht eerst onderzoek af van de toezichthouder in Ierland, die namens de Europese Unie opereert.
TikTok
© ByteDance
ByteDance

"Voor nu is een verbod niet aan de orde. De Ierse toezichthouder doet nu onderzoek naar de rechtmatigheid van de gegevensverwerking van Tiktok", antwoordt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op vragen van AG Connect. De staatssecretaris van dat departement, Alexandra van Huffelen, heeft ook digitalisering in haar portefeuille. Zij buigt zich mede over zaken als datavergaring en datadoorgifte van TikTok.

Kinderen en datatoegang China

De woordvoerder legt uit dat het Ierse onderzoek gaat om zowel privacy en rechten van kinderen als ook om gegevensdoorgifte naar China. Enerzijds wordt de app van het Chinese bedrijf ByteDance ervan verdacht data van minderjarigen te vergaren. Anderzijds speelt er de kwestie van mogelijk ongepaste doorgifte van gegevens naar het thuisland, waarbij ook nog de vraag speelt of overheidsmedewerkers toegang hebben tot die data.

"TikTok zegt mee te werken met de toezichthouder en we wachten dat onderzoek af, wat begin 2023 gereed zal zijn." BZK voegt hier aan toe dat er aanvullende zorgen leven in de Tweede Kamer en de samenleving over het gebruik van TikTok in Nederland. "TikTok heeft het aanbod gedaan om inzage te geven in hun systemen en gegevensverwerkingen. De staatssecretaris gaat graag samen met de Kamer kijken hoe ze hier als overheid het beste invulling aan kunnen geven."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in