Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bedrijfsspion bij ASML ging daarna werken bij Huawei'

De Chinese voormalige ASML-werknemer die in 2022 bedrijfsgeheimen heeft gestolen bij die Nederlandse chipmachinemaker is overgestapt naar de Chinese techreus Huawei. Daar was hij korte tijd werkzaam, melden bronnen in en rondom ASML nu aan NRC.

ASML-chipproductiemachine, met twee medewerkers
ASML,Bart van Overbeeke Fotografie

ASML heeft de zogenoemde "ongeoorloofde verduistering" gemeld in zijn jaarverslag over 2022. Het bedrijf heeft daarbij achterwege gelaten dat de persoon in kwestie aan de slag is gegaan bij Huawei. De melding van de diefstal van bedrijfsgeheimen is toen gedaan omdat de bewuste informatie valt onder Amerikaanse regels voor exportcontrole.

Zwarte lijst van VS

De Chinese telecomproducent Huawei, die tegenwoordig ook zelf chips maakt, is één van de bedrijven die op de zogeheten Entity List staat van de Amerikaanse overheid. Die lijst bestaat uit partijen die van de VS geen geavanceerde chiptechniek in handen mogen krijgen. Zo proberen de VS de technologische vooruitgang in en van China te stuiten, om daarmee te voorkomen dat China een zelfstandige chipindustrie ontwikkelt.

ASML-topman Peter Wennink heeft begin dit jaar de impact van de bedrijfsspionage als klein afgeschilderd. De schade van deze diefstal was beperkt, kregen beleggers toen van hem te horen. Wennink omschreef de gestolen informatie als "één stukje van een puzzel waarvan je de doos niet hebt". ASML wil niet bevestigen waar de oud-medewerker naar toeging na zijn vertrek.

Techambities van Xi Jinping

NRC onthult nu dat de bedrijfsspion is overgestapt naar Huawei, waar hij enige tijd in dienst is geweest. Die techreus met een jaaromzet van 87 miljard euro vervult een belangrijke rol in China's ambities voor technologische zelfstandigheid. De leider van het communistische land, president Xi Jinping, heeft in 2020 al verklaard dat China flink zal investeren in onder meer chiptechnologie. Daarop drijven immers innovaties als 5G en 6G, kunstmatige intelligentie, maar ook kwantumcomputers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in