Overslaan en naar de inhoud gaan

ASML noteert flinke afname van orders voor chipmachines, terwijl VS-China escaleert

Chipmachinefabrikant ASML heeft de orders voor zijn apparatuur in het derde kwartaal van dit jaar flink zien afnemen op kwartaalbasis. Het bedrijf handhaafde wel de omzetverwachting van een groei met 30 procent voor het hele jaar. Het Nederlandse bedrijf bevindt zich in een markt met een escalerend techconflict tussen de Verenigde Staten en China, waarbij de VS een opvallende uitzondering maakt voor Taiwan.

chipproductiemachine van ASML
ASML

Ondanks de gehandhaafde groeiverwachting voor de omzet in dit jaar is ASML naar eigen zeggen wel conservatiever geworden over het volgende jaar. 2024 wordt gezien als een overgangsjaar. Voor dat aankomende jaar wordt een omzetcijfer verwacht dat vergelijkbaar is met dat van 2023. Ofwel: geen noemenswaardige groei.

'Nu onderin de dip'

Volgens ASML-topman Peter Wennink bevindt de halfgeleiderindustrie zich momenteel "in het dieptepunt van de cyclus". Hoewel de klanten van ASML volgens Wennink verwachten dat het keerpunt eind dit jaar zichtbaar zal zijn, blijven ze wel onzeker over de vorm van het vraagherstel in de industrie. De topman beschouwt 2024 daarbij als een "belangrijk jaar om ons voor te bereiden op de aanzienlijke groei die we voor 2025 verwachten".

Ondertussen speelt er naast de reguliere economische factoren zoals vraagherstel en techproductie ook het escalerende conflict tussen de Verenigde Staten en China. Wereldmacht de VS is het land waar veel technologie, qua intellectueel eigendom, vandaan komt. Wereldmacht China is het land waar veel geproduceerde technologie, qua hardware, vandaan komt.

ASML in middelpunt van VS vs China

De regering van president Joe Biden legt in toenemende mate sancties en beperkingen op voor techleveringen aan en techkennis voor China. Dit omvat ook juist chiptechnologie en productiemachines daarvoor. Recent is hierbij echter een opvallende uitzondering gemaakt voor de Taiwanese chipproductiereus TSMC. Die mag nog wel apparatuur voor chipproductie leveren aan zijn fabrieken in China. TSMC verwacht dat deze officieel tijdelijke permissie wordt omgezet in permanente goedkeuring.

ASML staat in het middelpunt van de Amerikaanse inspanningen om de export te beteugelen van geavanceerde chiptechnologie naar China. Washington wil daarmee voorkomen dat China de chips kan gebruiken voor militaire doeleinden. Zo heeft de Nederlandse regering na aandringen van de Verenigde Staten de export van chipmachines van ASML verder beperkt. Aanvankelijk mocht het bedrijf alleen zijn geavanceerdste machines niet verkopen aan Chinese klanten, maar daar kwamen ook bepaalde types van een oudere generatie chipmachines bij.

Miljardenbusiness

ASML zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal licht afnemen tot 1,89 miljard euro, van 1,94 miljard euro in het tweede kwartaal van 2023. De omzet daalde van 6,9 miljard euro tot 6,7 miljard euro. De onderneming uit Veldhoven had zelf een verwachting afgegeven van een omzet van 6,5 miljard tot 7 miljard euro. De orders namen af met 42 procent tot 2,6 miljard euro, van 4,5 miljard euro in het tweede kwartaal.

Voor het vierde kwartaal rekent het bedrijf op een omzet tussen 6,7 miljard en 7,1 miljard euro, met een brutomarge tussen 50 en 51 procent. In het derde kwartaal bedroeg de brutomarge 51,9 procent. Dat was meer dan de circa 50 procent waar het bedrijf zelf op rekende.

In 2025 wil ASML een omzet realiseren van 30 miljard tot 40 miljard euro, met een brutomarge van 54 tot 56 procent. En in 2030 moet dit oplopen naar 44 miljard tot 60 miljard euro, met een marge van 56 tot 60 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in