Overslaan en naar de inhoud gaan

DNB-aanbesteding wordt geen kopie van Centric-uitbesteding

De Nederlandsche Bank (DNB) beëindigt zijn contract met IT-dienstverlener Centric niet slechts voor een mogelijke leverancierswissel. De aanbesteding die komende zomer in de markt wordt gezet, zal verschillen van wat DNB vóór april 2019 heeft uitgezet en wat Centric toen is gaan invullen. Dit antwoordt de financiële instelling op vragen van AG Connect.
goud
© DNB
DNB

Centric ziet zijn grote klant DNB ergens tussen april volgend jaar en juli 2024 vertrekken. Het oorspronkelijke vierjarige contract loopt namelijk in april 2023 af en wordt niet verlengd, zo is ruim een jaar voor het aflopen bekend geworden. Voor het borgen van de dienstverlenging is nog wel een tijdelijke verlenging van maximaal vijftien maanden afgesloten, onthulde Centric-CEO Johan Taams eerder deze week.

Andere aanbesteding

Partijen moeten bij de nieuwe aanbesteding aangeven per wanneer ze de werkzaamheden kunnen overnemen die nu door Centric worden vervuld. "Ook dat is gebruikelijk bij aanbestedingen, meer details erover kunnen we nog niet geven." De factoren van inschrijvingsdeadline en overnamemoment zijn bepalend voor het aflopen van het tijdelijk verlengde contract met Centric.

Het wordt echter wel een andere aanbesteding, geeft de woordvoerder van DNB aan in antwoord op vragen van AG Connect. Mogelijk betreft dit andere eisen, of andere werkzaamheden. "De aanbesteding zal er anders uitzien dan vier jaar geleden, maar meer details kunnen we nog niet geven. Die worden duidelijk bij publicatie van de aanbesteding."

Bij het oorspronkelijk gesloten contract ging het om werkplekdiensten, de servicedesk en het leveren van kantoorautomatisering aan de medewerkers van DNB. Daarbij heeft Centric ook de datacentra van de centrale Nederlandse bank in beheer genomen.

DNB zocht toen een "partner voor een langdurige relatie om zodoende de flexibiliteit en slagkracht van haar ICT-organisatie te vergroten en de digitale transformatie vorm te geven", aldus de aankondiging van Centric op 2 april 2019. Het IT-bedrijf van eigenaar Sanderink, die toen ook enige tijd de rol van hoogste bestuurder vervulde, is in september 2018 uitverkoren na een voorselectie om een volledige aanbieding te doen.

Deadline

DNB wil de overgangsperiode na april volgend jaar zo kort mogelijk houden, verklaarde de financiële instelling al officieel. In de contractverlenging met Centric is dan ook de mogelijkheid van inkorting opgenomen. DNB kan met een opzegtermijn van een half jaar jaar eerder weg bij het IT-bedrijf van multimiljonair Gerard Sanderink. De transitie van één jaar en drie maanden kan dus korter uitpakken.

De nieuwe aanbesteding die DNB gaat doen, wordt aankomende zomer uitgezet. Daarin zal dan ook een deadline worden gesteld voor inschrijving. Die uiterste datum voor dienstverleners die het stokje willen overnemen van Centric "zullen we bekendmaken op het moment dat de aanbesteding openbaar wordt", laat een DNB-woordvoerder weten aan AG Connect.

Overigens kan Centric zich ook gewoon inschrijven voor de nieuwe aanbesteding die DNB gaat doen. Indien Centric als winnaar uit de bus komt van die aanbesteding, kan de overgang extreem kort zijn.

(Geen) risico voor Centric

Krap een jaar na het ingaan van de dat uitbestedingscontract heeft Centric-topman Sanderink in een rechtszaak verklaard dat er sprake was van risico voor zijn bedrijf in de DNB-deal. Uit interne documenten van Centric bleek echter dat daar geen sprake van was. Het terugtreden van Sanderink als bestuurder is mede ingegeven door druk van klanten DNB en BNG (voorheen Bank Nederlandse Gemeenten), plus ook de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in